«Εισαγωγικές» συζητήσεις και υψηλές απαιτήσεις με το «καλημέρα»

Gazzetta team
«Εισαγωγικές» συζητήσεις και υψηλές απαιτήσεις με το «καλημέρα»
Από την πρώτη κιόλας ημέρα άρχισαν να φαίνονται οι σκόπελοι που έχει να ξεπεράσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. «Εισαγωγική» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά οι απαιτήσεις των δανειστών κάθε άλλο παρά... εισαγωγικές φαίνεται ότι ήταν.

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο το ΔΝΤ επιμένει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα έως και 9 δις ευρώ σε βάθος τριετίας. Κυβερνητική πηγή έλεγε μάλιστα σήμερα το απόγευμα ότι είναι πιθανό να τεθεί ζήτημα ομαδικών απολύσεων από τους δανειστές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Στόχος είναι, πάντως, να συγκροτηθεί μια επιτροπή για τα εργασιακά, της οποίας θα προεδρεύει πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά θα συζητηθούν το Μάιο, δηλαδή μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, πριν από τη δεύτερη συνάντηση των Θεσμών, αυτή με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, έλεγε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να κλείσει το ασφαλιστικό εντός της εβδομάδας και πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αμφισβητηθεί τα στοιχεία που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά, τα οποία είναι και πλήρως κοστολογημένα.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από τους δανειστές για τις αλλαγές στο αφορολόγητο των αγροτών, ενώ για τις υπόλοιπες αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι ελεγκτές δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους.

Σημειώνεται ότι από τη συνάντηση Τσακαλώτου-Θεσμών απουσίαζε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος πιθανότατα θα συναντηθεί με τους δανειστές την Παρασκευή, για τα κόκκινα δάνεια.

Αύριο αναμένεται να συζητηθεί και το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, καθώς διόλου τυχαία δεν είναι η συγκυρία της επίσκεψης στην Αθήνα του γ.γ. του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, ο οποίος θα διαβεί και το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: koolnews.gr