Ένας παράνομος μετανάστης στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας στην ΕΕ

Gazzetta team
Ένας παράνομος μετανάστης στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας στην ΕΕ
Βρίσκεται μεταξύ των προτάσεων που υπεβαλε η Τουρκία στους Ευρωπαίους και τυγχάνει επεξεργασίας στη Σύνοδο Κορυφής

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας βρίσκεται το σενάριο «one for one», που βρίσκεται μεταξύ των νέων προτάσεων που υπεβαλε η Άγκυρα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να «αποφορτιστούν» τα ελληνικά νησιά και να μεταφερθεί το βάρος στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας, για κάθε έναν παράνομο μετανάστη που θα επιστρέφει στην Τουρκία (όπου, ως πάράνομος μετανάστης, εννοείται εκείνος που δεν μπορεί να αιτηθεί ασύλου στην ΕΕ), ένας πρόσφυγας από την Τουρκία θα μεταφέρεται σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού δεν είναι γνωστές ακόμα, καθώς βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από τα μέλη της Συνόδου.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, παράλληλα, επισπεύδεται η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, με το παρόν πλαίσιο να προβλέπει μια σταδιακή απελευθέρωση, κυρίως για επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, η Τουρκία φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι νέες απαιτήσεις, αξιώνοντας μέχρι και 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορία του Reuters, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Πηγή: protothema.gr