+slo-gun

Σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό οι Σκοπιανοί: Τώρα δέχονται μόνο τους πρόσφυγες από εμπόλεμες... πόλεις!

Σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό οι Σκοπιανοί: Τώρα δέχονται μόνο τους πρόσφυγες από εμπόλεμες... πόλεις!

Σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό οι Σκοπιανοί: Τώρα δέχονται μόνο τους πρόσφυγες από εμπόλεμες... πόλεις!

Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι από το Χαλέπι μπορούν να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αλλά όχι και εκείνοι που έρχονται από την Δαμασκό ή την Βαγδάτη, για παράδειγμα - Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής πέρσαν μόλις 240 άτομα.  

Ενώ χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι εντός της ελληνικής επικράτειας, νέες πληροφορίες που είδαν σήμερα το «φως» της δημοσιότητας αναφέρουν πως οι αρχές των Σκοπίων επέβαλαν ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στη διέλευση των ανθρώπων αυτών από τα σύνορα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται πηγές από την ελληνική αστυνομία, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν να περάσουν τα σύνορα μόνο πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες πόλεις.

Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι από το Χαλέπι μπορούν να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αλλά όχι και εκείνοι που έρχονται από τη πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, ή την πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη.  

Δύο αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων πως οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των Σκοπιανών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ροές των προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα τους, όλα αυτά μία μόλις ημέρα πριν από την νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Η διέλευση των προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια έχει ήδη μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Κάποιες ημέρες, μάλιστα, δεν πέρασε ούτε ένας άνθρωπος τα σύνορα, ενώ από τις 6 του πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 6 το πρωί της Κυριακής διέσχισαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα 240 άτομα, από τα συνολικά 13.000 που βρίσκονται στην Ειδομένη.

 

Για κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» γράφει η Der Standard

Οι νέες αυτές πληροφορίες είδαν το «φως» της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard σύμφωνα με οποίο στην ανακοίνωση που θα κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα περιλαμβάνεται και το κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου».

Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι έχει δει προσχέδιο του ανακοινωθέντος στο οποίο αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων», όπως έχει γίνει πλέον γνωστή η διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

Το κλίμα είχε αρχίσει να διαφαίνεται τις προηγούμενες ημέρες με Ευρωπαίους πολιτικούς όπως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να λέει ότι οι 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι μια «διαχειρίσιμη κατάσταση» δεδομένου ότι στη χώρα κατοικούν 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί επίσης η κοινή γραμμή που χάραξαν Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι προέταξαν την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και όχι την μετεγκατάσταση προσφύγων.

Αν δε σε όλα τα παραπάνω προστεθούν οι προβλέψεις του οδικού χάρτη της ΕΕ για την επαναλειτουργία της ζώνης Σένγκεν στον οποίο περιλαμβάνεται η επανενεργοποίηση της συνθήκης του Δουβλίνου για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες υποδοχής, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet