Το απόλυτο χάος στην Ειδομένη (pics & vids)

Gazzetta team
Το απόλυτο χάος στην Ειδομένη (pics & vids)
Χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης - «Μαυραγορίτες» Σκοπιανοί τους ζητούν 500 ευρώ για να τους περάσουν από τα σύνορα

Το απόλυτο χάος επικρατεί στην Ειδομένη όπου περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι και ζουν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, στην χώρα μας είναι εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πάνω από 6.000 είναι στα νησιά και περισσότεροι από 24.900 στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η διέλευση των προσφύγων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μόλις 500 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Πέμπτης εκατοντάδες άνθρωποι κατέλαβαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, ενώ κρατούσαν στα χέρια πλακάτ με συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά με τα οποία απηύθυναν έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας να τους βοηθήσει.

«Μέρκελ βοήθησέ μας», «Ανοίξτε τα σύνορα», «Βοηθήστε τα παιδιά μας», ήταν μερικά από τα μηνύματα των προσφύγων.

Drone καταγράφει εικόνες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη

Σύμφωνα με πληροφορίες στον καταυλισμό της Ειδομένης και περιμετρικά στα χωράφια βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες, ενώ στα κέντρα φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.

Μετά την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής οι αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν ξανά στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, η εικόνα στην περιοχή προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη. Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού.

Εικόνες από την ένταση που επικράτησε χθες στα σύνορα

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μια «μαύρη αγορά» έχει στηθεί από τους Σκοπιανούς στα κλειστά σύνορα της Ειδομένης.

Κι όμως, υπάρχουν καταγγελίες προσφύγων ότι τους προσεγγίζουν Σκοπιανοί και τους ζητούν 500 ευρώ ανά οικογένεια, ώστε να περάσουν παράνομα τα σύνορα και άλλα 200 ευρώ ώστε να τους μεταφέρουν σε καταυλισμό της Σερβίας, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από πρόσφυγες την Πέμπτη










Πηγή: protothema.gr