ΔΝΤ: Επιμένουμε, δεν βγαίνει το πρόγραμμα

Gazzetta team
ΔΝΤ: Επιμένουμε, δεν βγαίνει το πρόγραμμα
Όσοι έτρεφαν ελπίδες ότι η διπλωματική γλώσσα περί «προόδου» που χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σηματοδοτεί την λήξη του αδιεξόδου μεταξύ Ευρωπαίων- ΔΝΤ, προσέκρουσαν στον τοίχο που σήκωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε ότι για να βγει το πρόγραμμα απαιτούνται μέτρα ύψους 9 δισ ευρώ!

Ξεκινώντας την ενημέρωση του, μετά από βροχή ερωτήσεων για το ελληνικό ζήτημα και με φόντο το χθεσινοβραδινό δείπνο των «6», ο Τζέρι Ράις προανήγγειλε την επιστροφή των επικεφαλής σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μετά από το Eurogroup, ωστόσο οι απαντήσεις που έδωσε για την ουσία των διαπραγματεύσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση θα «σέρνεται» όσο Ευρωπαίοι και Αθήνα δεν συμφωνούν με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ.

«Δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις μας από το καλοκαίρι. Δεν ζητάμε τίποτε επιπλέον από το στόχο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο στόχος που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι με την Αθήνα είναι πολύ φιλόδοξος.

Παραπέμποντας, δε, στο πολυσυζητημένο άρθρο του Π. Τόμσεν, ο Τ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει πως για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα), απαιτούνται μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 9 δισ ευρώ, για να συμπληρώσει με νόημα ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει σηκώσει τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή.

Πετώντας, μάλιστα, το μπαλάκι στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα ήταν μικρότερες («φωτογραφίζοντας» τις περικοπές συντάξεων) αν ήταν μεγαλύτερη η ελάφρυνση του Χρέους».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, όπως ορθά- κοφτά δήλωσε ο Τ. Ράις; Ότι Ευρωπαίοι και Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσουν είτε να λάβει περισσότερα μέτρα η Ελλάδα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι είτε να τεθεί πιο χαμηλά ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων και να δοθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση Χρέους, στα όρια του «κουρέματος».

«Αυτή είναι η δουλειά μας. Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να δώσει η Κ. Λαγκάρντ οδηγία στους τεχνοκράτες του Ταμείου να «χαλαρώσουν» τις απαιτήσεις τους.

Από την... ομοβροντία του ΔΝΤ έγινε σαφές ότι ακόμα κι αν επιστρέψει η αποστολή του στην Αθήνα, είναι μάλλον απίθανο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση κι αυτό αν μη τι άλλο οδηγεί σε μια ακόμα διαπραγμάτευση διαρκείας, με ολέθρια αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, που θα αντιμετωπίζουν παράλληλα και το προσφυγικό.

Το... κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου διέψευσε διπλωματικά δημοσίευμα του Spiegel για αδυναμία πληρωμών στο τέλος Μαρτίου, αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων είναι συνδυασμός των εσόδων και της χρηματοδότησης, γεγονός που επιβάλλει τη γρήγορη αξιολόγηση.

Πηγή: iefimerida.gr