Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν τις 7 Μαρτίου ζήτησε ο Τσίπρας (vid)

Gazzetta team
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν τις 7 Μαρτίου ζήτησε ο Τσίπρας (vid)
Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το προσφυγικό - «Δεν ανεχόμαστε ότι μια σειρά χωρών χτίζουν φράχτες και δεν αποδέχονται να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα» διεμήνυσε.

Την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επισήμανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του για τπ προσφυγικό.

Αναφερόμενος ξεχωριστά στη μονομερή δράση της Αυστρίας, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, παρά να απαιτήσει οι εταίροι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ότι η Αθήνα θα ασκεί βέτο σε κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, εάν δεν υπάρξει σαφής επιμερισμός του αριθμού των προσφύγων που θα υποδέχεται κάθε χώρα.

Παράλληλα, είπε ότι δεν θα δεχτεί να υπάρχουν χώρες, οι οποίες χτίζουν φράχτες και δεν υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα, ενώ ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας ότι και ο ίδιος ζητά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 7 Μαρτίου, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη και την κυρία Γεννηματά και βρίσκεται και στη διάθεση των λοιπών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο περιστατικό με τη γουρουνοκεφαλή που κάρφωσαν άγνωστοι έξω από το «hotspot» στο Σχιστό, καλώντας όλα τα κόμματα να προβούν σε απερίφραστη καταδίκη. «Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι φράχτες, η άνοδος των νεοναζί είναι πραγματικότητα που προαναγγέλλει δυσάρεστες εξελίξεις» εκτίμησε.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, μέχρι στιγμής, η διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ είναι απογοητευτική. «Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται απ' όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες» τόνισε.

«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα, στο όνομα κοινών κανόνων και αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ότι μας επαναλάμβαναν διαρκώς "pacta sunt servanda" και ξαφνικά σήμερα μας λενε ότι η εφαρμογή των κανόνων αφορά ορισμένους και όχι όλους» επισήμανε.

Και συνέχισε: «Κατά την άποψή μου, έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για τη λειτουργία της Ευρώπης να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και μετά να ακυρώνονται από αποφάσεις παρασυνάξεων ή παρασυνενοήσεων των επικεφαλής της αστυνομίας καποιων κρατών όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και κρατών μη μελών της ΕΕ, που βρίσκονται στη βαλκανική διαδρομή».

Είπε ακόμη ότι η ΕΕ έχει φορτώσει μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, με μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί και είπε ότι δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνονται δεκτά, από δω και στο εξής.

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες και να μας ρίχνουν το βάρος, να γνωρίζουν ότι δεν είναι ανεκτό. Η Ελλάδα θα αντιδράσει. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, βρίσκοντας και συμμαχίες -δεν είμαστε απομονωμένοι. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις για Ελλάδα και Ευρώπη» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει και το περασμένο Σάββατο στη Βουλή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών που φαίνεται να τινάζουν στον αέρα ακόμα και την προσωρινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το προσφυγικό αλλά και η στάση της Τουρκίας που τορπιλίζει την συμφωνία με το ΝΑΤΟ, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε νέα ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Νωρίς το μεσημέρι τοποθετήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας για κάποιους που νέμονται τη διαφήμιση των φορέων του δημοσίου μέσω λαθρόβιων διαδικτυακών σχημάτων, επισημαίνοντας πως οι εκβιαστές που τολμούν να εκβιάζουν τώρα και μητέρες μόνες με παιδιά είχαν και πολιτικές φτερούγες κάτω από τις οποίες ζεσταίνονταν στο παρελθόν.

Υπάρχουν εκβιαστές που νομίζουν ότι κυκλοφορούν στα σαλόνια, αλλά είναι ο βούρκος τους, τελείωσαν αυτά, άλλαξαν τα πράγματα, είπε χαρακτηριστικά. Γιατί η Ελληνική Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, προσέθεσε και ξεκαθάρισε ότι όποιος θέλει να έχει πρόσβαση στη διαφήμιση του διαδικτύου θα μπει στο Μητρώο (σ.σ. Εκδοτών Διαδικτύου) με διαφάνεια.

Πηγή: protothema.gr