Αναβρασμός στην Ειδομένη, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στον Πειραιά (pics)

Gazzetta team
Αναβρασμός στην Ειδομένη, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στον Πειραιά (pics)
Καζάνι που βράζει θυμίζει για ακόμη μια ημέρα η Ειδομένη καθώς μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια εκατοντάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη, ενώ η απόφαση των Σκοπιανών εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στον Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου.

Μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ στην Ειδομένη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί, προκειμένου να απομακρυνθούν οι περίπου 200 Αφγανοί πρόσφυγες που από χθες το μεσημέρι είχαν καταλάβει το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως από τις 3 χθες το μεσημέρι οι Σκοπιανοί έχουν σφραγίσει τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες εγκλωβίζοντας περίπου 6.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και τον Πειραιά την Δευτέρα –κάτι το οποίο οδήγησε σε ένταση μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας.

Αναβρασμός στην Ειδομένη, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στον Πειραιά

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. Είτε θα πεθάνουμε εδώ είτε θα συνεχίσουμε» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Αφγανός Μοχάμεντ Ασίφ στο γαλλικό πρακτορείο. Ο 20χρονος διερωτήθηκε τι έχει αλλάξει και τους επιτρέπεται πλέον να συνεχίσουν το ταξίδι τους… «Η Γερμανία είχε πει ότι θα δέχεται τους πρόσφυγες, τι άλλαξε τώρα» δήλωσε ο Αφγανός.

Εγκλωβισμένοι και στην Καλαμπάκα
Εξάλλου, περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ καθηλωμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά
Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει πού θα μείνουν οι εκατοντάδες άνθρωποι που έφτασαν σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά έως ότου ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον τελικό προορισμό τους, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά.

Αναβρασμός στην Ειδομένη, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στον Πειραιά

Περισσότεροι απο 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά σήμερα το πρωί δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες. Οσοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγηθούν κάποιοι απο αυτούς στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό.

Σε γυμναστήριο της Κοζάνης 400 πρόσφυγες
Κι ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, 400 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης στην Κοζάνη.

Ο δήμος της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας τρόφιμα, είδη, πρώτης ανάγκης, βρεφικά γάλατα, ζεστά ρούχα και παπούτσια.

Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε στο χώρο του σταδίου και παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Στήθηκε το Ιατρείο με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, ενώ εθελοντές όπως η Αρσις, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η λέσχη καταδρομέων έφτασαν στο χώρο μεταφέροντας τα πρώτα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, νοσηλευτές αλλά και αρκετοί πολίτες πρόσφεραν εθελοντικά από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες τους.

Αναβρασμός στην Ειδομένη, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στον Πειραιά

Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Κοζάνης, η εκκλησία με την συνδρομή της περιφέρειας έχουν αναλάβει την προετοιμασία της σίτισης των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από την Συρία και από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια με μωρά από δύο μηνών έως ενός έτους και παιδιά μέχρι πέντε ετών.

Το κλειστό στάδιο της Λυκόβρυσης δεν διαθέτει θέρμανση και οι εθελοντές που έχουν αναλάβει το έργο υποστήριξης και φιλοξενίας των προσφύγων, κάνουν έκκληση για κουβέρτες και υπνόσακους.

Αναβρασμός στην Ειδομένη, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στον Πειραιά


Πηγή: ethnos.gr