Live η συζήτηση και η ψηφοφορία για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Gazzetta team
Live η συζήτηση και η ψηφοφορία για το «παράλληλο πρόγραμμα»
Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με πτυχές του «παράλληλου προγράμματος».

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπέρ του σχεδίου νόμου τάσσονται επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δηλώνουν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάσσεται η Ένωση Κεντρώων.

Ύβρεις και αντεγκλήσεις

Μελανότερο σημείο της χθεσινής συνεδρίασης αποτέλεσαν οι ύβρεις που εξαπέλυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κάνοντας λόγο για προδότες υπουργούς που ξεπουλούν την Ελλάδα.

Στη νέα πρόκληση των χρυσαυγιτών απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αφαιρώντας τον λόγο από τον βουλευτή, επειδή χρησιμοποίησε «ανεπίτρεπτη φρασεολογία» και αποβάλλοντάς τον από την αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση, με επίκεντρο τ διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι διολισθαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όταν ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι. Σας κάνω μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δίνουμε το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να περιθάλψει αδαπάνως όλους. Θίγεται τους Έλληνες γιατί δοκιμάζονται, υποφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν και ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά όλα έχουν ένα όριο».

«Το ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιοι είναι καλοί και κοινωνικά ευαίσθητοι. Είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης και πολιτικής προτεραιότητας», απάντησε ο κ. Ξανθός και προσέθεσε: «Ακριβώς επειδή κοσμοθεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε με την ισότητα των ανθρώπων, για αυτό μπορούμε να υπερασπιστούμε σήμερα την ολοκληρωτική κάλυψη. Αυτό προσπάθησα να κάνω αλλά κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Καλή η αντικυβερνητική ρητορική που παίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά για να τσιμπάτε ψήφους. Προσέξτε όμως, διότι διολισθαίνετε στη γραμμή ότι η υγεία είναι μόνο για τους Έλληνες, και αυτή είναι η γραμμή της Χρυσής Αυγής. Σε αυτή τη χώρα την ευρωπαϊκή δεν μπορεί να ορθώνονται τείχη απέναντι σε μετανάστες. Προσβάλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

«Καταλαβαίνω ότι ο υπουργός αισθάνεται αδύναμος, είναι μέλος μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα ψέματα της. Είναι μεγάλο λάθος όμως να ταυτίζετε τη Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή», αντέτεινε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη, σε δυσάρεστη θέση, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Μην τους αντιμετωπίζετε ως βήτα κατηγορίας πολίτες. Βρείτε τα λεφτά, όχι όμως σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατασκεύασμα του λαϊκισμού» και «πρόχειρο γονατογράφημα» το οποίο, όπως είπε, δεν περιλαμβάνει ούτε την 13η σύνταξη, ούτε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή τη μη πληρωμή των διοδίων και δεν αυξάνει μισθούς. «Η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει με ευχές, ευαισθησία, καλές προθέσεις αλλά χωρίς λεφτά», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

«Περήφανοι για το νομοσχέδιο»

«Είμαστε περήφανοι που φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς» τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο δίνει το στίγμα ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η κυβέρνηση μπορεί να είναι μεροληπτική υπέρ των αδύναμων και να αντιμετωπίζει ελλείμματα και προβλήματα περασμένων χρόνων που συσσώρευσαν δεινά για τους πολίτες.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο απευθύνεται στους πλέον αδύναμους που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, αλλά και όσους από τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που έρχονται στη χώρα και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (έγκυες, παιδιά, ψυχικά ασθενείς, ΑμεΑ).

Χαρακτήρισε «ψέμα» αυτό που λέγεται ότι παρέχεται δωρεάν ασφάλιση σε όλους, εξηγώντας πως διασφαλίζεται χωρίς εμπόδια η νοσηλεία, η κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και το να δίνονται φάρμακα με τη χρήση του ΑΜΚΑ με τις ίδιες προϋποθέσεις των ασφαλισμένων.

Επίσης, συνοδεύεται με μέτρα ενίσχυσης της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των δομών Υγείας.

Τα μέτρα είναι τα εξής: ενίσχυση των δημόσιων δομών, διευκόλυνση των προσλήψεων για αυξημένα κίνητρα προσέλκυσης στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, για διευκόλυνση των νέων γιατρών να κάνουν ειδικότητα στη χώρα και να καταλάβουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις που θα προκηρύσσονται στο σύστημα Υγείας, παρεμβάσεις αναβάθμισης της λειτουργίας φορέων εποπτευόμενων από το υπουργείο, παρεμβάσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και εκμετάλλευση του αρρώστου στο σύστημα, αλλά και ενίσχυσης των δικαιωμάτων του ασθενή.

Τέλος, προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, τις προμήθειες και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας, για τα πεπραγμένα της στο χώρο της Υγείας, όταν αυτή ήταν κυβέρνηση της χώρας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ν.Δ. δεν είχε προωθήσει ρύθμιση για τους ανασφάλιστους πολίτες, συμπληρώνοντας πως έπρεπε να υπογράψουν δήλωση χρέους όσοι πήγαιναν να νοσηλευτούν.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «παραποίηση της πραγματικότητας». Σημείωσε πως «αρνηθήκατε να επικυρώσετε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μην πιστωθεί η κάρτα αλληλεγγύης στους δικαιούχους τον Ιανουάριο και το Μάρτιο», ανέφερε η κ. Φωτίου και καταλόγισε στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είχαν εκμεταλλευθεί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, για να ενισχύσουν την κοινωνική προστασία και τις κοινωνικές δομές.

Πρόσθεσε ότι από τα ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν και τα Κέντρα Κοινότητας που θα ιδρυθούν στους δήμους, στα οποία θα μπορούν οι ευάλωτες ομάδες να απευθύνονται για να πληροφορηθούν προγράμματα και δράσεις που τους αφορούν, ενώ θα απασχολούν και ένα έως δύο άτομα ανά δήμο.

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση, ότι ασκεί κριτική στη σημερινή κυβέρνηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ δεν υπήρχε σχεδιασμός και δεν επαρκούσαν τα χρήματα.

Σε τρεις σημαντικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ράνια Αντωνοπούλου.

Αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης και ένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, και ειδικότερα στη ρύθμιση που προβλέπει την ένταξή τους για μαθητεία. Σημείωσε τις βελτιώσεις που εισάγονται στην κοινωφελή εργασία, όπως η διαμόρφωση κανόνων για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία, καθώς και την πρόβλεψη ειδικής αμοιβής για νυκτερινή εργασία των ανέργων που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είπε επίσης, ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών.

Πηγή efsyn.gr