+slo-gun

Ολάντ: Πώς θα ζητούσαμε από την Ελλάδα να φυλάει τα σύνορα, αν την είχαμε διώξει από το ευρώ;

Ολάντ: Πώς θα ζητούσαμε από την Ελλάδα να φυλάει τα σύνορα, αν την είχαμε διώξει από το ευρώ;

Ολάντ: Πώς θα ζητούσαμε από την Ελλάδα να φυλάει τα σύνορα, αν την είχαμε διώξει από το ευρώ;

«Κάναμε για την Ελλάδα ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς», είπε και πρόσθεσε πως το τέλος της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε το τέλος της Ευρώπης  

Άλλο Brexit και άλλο Grexit, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter εξέφρασε δημοσίως την στήριξη του στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Κάναμε για την Ελλάδα ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ από τις Βρυξέλλες -όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής- απαντώντας σε ακροατές του ραδιοφώνου που συνέκριναν το Brexit με το Grexit.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας», ωστόσο, στη συζήτηση για πιθανό Brexit ο Ολάντ δείχνει να κρατάει φλεγματική στάση.

Σε ερώτηση Γάλλου ακροατή σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε ο κ. Τσίπρας την εποχή του Grexit, ο Ολάντ αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες και την υποστήριξή του στην Ελλάδα και θύμισε την ολονύχτια διαπραγμάτευση τον Ιούλιο με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ.

Με παρέμβασή του ο συντονιστής δημοσιογράφος υπογράμμισε: «Αναγνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιείτε προς τους Έλληνες τον ίδιο τόνο που χρησιμοποιείτε προς τους Βρετανούς».

«Κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς»,  απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία. Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μεγάλη Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος».

Όμως, όπως τόνισε, για την Ελλάδα όμως ήταν διαφορετικά. 

«Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα δε ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». 

Ο κ. Ολάντ είπε ακόμη πως μίλησε για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα και πως ο ίδιος έκανε παρέμβαση λέγοντας ότι «μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει».

 

«Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε στην Ελλάδα την δικιά μας ευθύνη»

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι το τέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε «το τέλος της Ευρώπης».

«Εάν καταλήγαμε εκεί, αυτό θα ήταν το τέλος της Ευρώπης υπό την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα κράτη μέλη της Σένγκεν πρέπει να «σκεφτούν λογικά ως Ευρωπαίοι» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και να μην «μεταθέτουν σε μία χώρα, την ευθύνη που είναι δική μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Αυτό είναι το μείζον ζήτημα απόψε. Εάν τα εσωτερικά σύνορα κλείσουν, εάν η συμφωνία Σένγκεν δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτοί οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, η οποία τι θα κάνει;», τόνισε, προσφέροντας στήριξη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
 

«Υπαρκτός ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας»

Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε ο Ολάντ για τη Συρία, αφού προειδοποίησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Κι όμως, μιλώντας στο France Inter ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία. Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος με τη Ρωσία και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί απόψε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ» και τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: "Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση". Όμως, δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους», προσέθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να πείσει τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση γιατί «αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα».

Πηγή: protothema.gr

Best of internet