Χωρίς... εγκεφάλους μένει η Ευρώπη

Gazzetta team
Χωρίς... εγκεφάλους μένει η Ευρώπη
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) εκτιμά, ότι κατά μέσο όρο η Ευρώπη σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποδέχονται περισσότερους κορυφαίους επιστήμονες από όσους στέλνουν στο εξωτερικό, είναι καθαρά συνεισφέρων στην παγκόσμια αγορά των κορυφαίων επιστημόνων -εκείνων των οποίων η έρευνα έχει την μεγαλύτερη επίδραση.

Μελέτες από τους καλύτερους φυσικούς στον κόσμο, δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι που εργάζονται στην Βόρεια Αμερική, είναι μερικοί από τους πιο φημισμένους στους τομείς τους. Το 2014, μία ομάδα εμπειρογνωμόνων, προειδοποίησε την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η χώρα χάνει τους καλύτερους επιστήμονές της και μία πρόσφατη έκθεση από το Institut Montaigne, μία γαλλική «δεξαμενή σκέψης», υποστηρίζει ότι «Οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Γαλλία για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι οι καλύτεροι, οι πιο παραγωγικοί και οι καλύτερα ενσωματωμένοι σε διεθνή κλίμακα».

Τα στοιχεία σχετικά με τους νομπελίστες είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά. Πρόχειρες εκτιμήσεις δείχνουν, ότι περίπου το 15% των βραβείων που έχουν κερδηθεί μέχρι τώρα από ανθρώπους που εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφορούσαν στην πραγματικότητα Ευρωπαίους˙ οι Αμερικανοί κέρδισαν λιγότερο από το 1% από τα βραβεία που χορηγούνται σε ευρωπαϊκές χώρες. Στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν πολύ λιγότερα βραβεία Νόμπελ από όσα η Ευρώπη. Από το 1980 όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει περίπου 200 βραβεία, σε σύγκριση με τα περίπου 75 που απονεμήθηκαν στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί.

Η φυγή των ταλέντων αφορά και σε ανερχόμενα ακαδημαϊκά αστέρια, επίσης. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οκτώ από τους 25 πιο ελπιδοφόρους οικονομολόγους στον κόσμο κάτω από την ηλικία των 45, είναι Ευρωπαίοι. Έξι από αυτούς διδάσκουν σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ˙ μόνο δύο έχουν μείνει στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, κανένας από τους μη Ευρωπαίους οικονομολόγους στον κατάλογο δεν εργάζεται στην Ευρώπη. Στην Ιταλία, το μετάλλιο Carlo Alberto, το οποίο απονέμεται ανά διετία σε εξαιρετικούς Ιταλούς οικονομολόγους κάτω από την ηλικία των 40, είχε δοθεί πέντε φορές από τις τελευταίες επτά, σε νέους ακαδημαϊκούς που διδάσκουν σε ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια.

Έξω από την ακαδημαϊκή κοινότητα, η κατάσταση δεν είναι πιο ρόδινη. Πρώτης ή δεύτερης γενιάς Ευρωπαίοι ίδρυσαν επτά από τις 25 κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της eBay, της IBM και της Texas Instruments. Μεταξύ του 2006 και του 2012, Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Ισπανοί μετανάστες, ίδρυσαν περισσότερες από το 20% των start-ups λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι καταθέτουν χιλιάδες νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην αγορά των ΗΠΑ. Το 2013, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ χορήγησε άδειες για περίπου 30.000 πατέντες σε εφευρέτες από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι χώρες χορήγησαν μόνο 2.700 άδειες για τους πολίτες των ΗΠΑ. Αυτή η διαφορά διευρύνει το χάσμα καινοτομίας μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών: Το 2014, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας χορήγησε περίπου 65.000 πατέντες συνολικά, σε αντίθεση με τις 300.000 που χορήγησε το αντίστοιχό του στις ΗΠΑ.

Πηγή:premium.paratiritis.gr sofokleousin.gr