Ρωσία και Σ. Αραβία συμφώνησαν να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου

Gazzetta team
Ρωσία και Σ. Αραβία συμφώνησαν να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου
Στόχος να αντιστρέψουν την πτωτική πορεία του μαύρου χρυσού που προκαλεί προβλήματα στις οικονομίες τους την ώρα που και το Ιράν ξαναμπαίνει δυναμικά στην αγορά -Μετριάζει την άνοδό του το μπρεντ.

Το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011 αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, και άλλων μελών του OPEC, σε συνάντησή τους στην Ντόχα του Κατάρ.


Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014.

Στις συζητήσεις έλαβαν μέρος ο Σαουδάραβας υπουργός Ali al-Naimi και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak, ωστόσο υπήρχαν συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τους υπουργούς της Βενεζουέλας και του Κατάρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Κατάρ θα συντονίσει τις ενέργειες για το «πάγωμα» της παραγωγής.

Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει προσπάθειες τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Βενεζουέλα για μείωση της παραγωγής ωστόσο δεν υπήρχαν σημάδια ότι οι χώρες του OPEC, και κυρίως η Σαουδική Αραβία θα δεχόταν κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση καθώς δεν περίμεναν να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση.

«Η χαμηλή τιμή πετρελαίου δεν έχει επίδραση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ali al-Naimi, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο αυξάνεται.

Μετριάζει την άνοδό του το μπρεντ μετά τη συμφωνία

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ μετρίαζαν σήμερα τα κέρδη τους μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Κατάρ ότι η χώρα του συμφώνησε να παγώσει την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

Στις 11:07 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύονταν κατά 48 σεντς στα 33,87 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα ανέλθει από τα 35,55 δολάρια.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Σάλεχ αλ-Σάντα είπε ότι η κοινή απόφαση εξαρτάται από το αν θα ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί.


Πηγή: protothema.gr