Bild: O Έλληνας πρωθυπουργός φοβάται ένα Schexit

Gazzetta team
Bild: O Έλληνας πρωθυπουργός φοβάται ένα Schexit
Το επίμαχο δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας υποστηρίζει ότι, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί εκ νέου υπό μεγάλη πίεση την Πέμπτη προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η Αθήνα μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την εισροή των προσφύγων.

Το ΔΝΤ κάνει δύσκολη τη ζωή της Μέρκελ, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Die Welt", επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος την ώρα που η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών φέρνοντας σε δεινή θέση, όχι μόνο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την Γερμανίδα καγκελάριο.


O Tσίπρας υπολογίζει στην ευαίσθητη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανίδα καγκελάριος, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα τονίζοντας πως, το ελληνικό χρέος και το προσφυγικό είναι δύο από τα θέματα που θα συζητήσουν Τσίπρας - Μέρκελ στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής . Στο θέμα του προσφυγικού, ο Τσίπρας έχει με το μέρος του τη Μέρκελ.

Η ομάδα Βίσεγκραντ που περιλαμβάνει τις χώρες Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και Τσεχία ηγείται της αντεπίθεσης ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική ανοικτών θυρών της Γερμανίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ομάδα αυτή προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί Μέρκελ και Τσίπρας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την προσφυγική κρίση αλλά και το θέμα του ελληνικού χρέους . Οι δύο ηγέτες τα έχουν ξαναπεί. Είναι ένα deja vu, όπως γράφει η εφημερίδα "Die Welt". Αυτή τη φορά όμως , οι συνθήκες είναι διαφορετικές, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ καθώς και η Μέρκελ βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.

Ο Πολ Τόμσεν ένας από τους πιο σκληρούς στο ΔΝΤ για την εφαρμογή των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος του διεθνούς οργανισμού δεν είναι να λάβει δρακόντεια μέτρα απέναντι στην Ελλάδα, αλλά η Αθήνα να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει στην ευαίσθητη και δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Μέρκελ γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος συντάσσεται με την Ελλάδα τουλάχιστον στο θέμα του προσφυγικού.

Η Μέρκελ έχει ήδη απορρίψει το σενάριο ενός φράχτη στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ τονίζοντας πως πρόκειται για ένα αντιευρωπαικό σχέδιο το οποίο δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Εξάλλου, το κοινό μήνυμα Βερολίνου - Βρυξελλών προς τις τέσσερις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι πως, βασική επιδίωξη είναι η διαφύλαξη της Σένγκεν και πως, οποιαδήποτε διαχείριση του προσφυγικού, πρέπει να γίνει μαζί με την Ελλάδα και όχι ενάντια στην Ελλάδα.

Οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους πηγαίνοντας ενάντια στα σχέδια της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία δεν έχει πλέον να αντιμετωπίσει τους "αντάρτες" του κόμματος της που έσπευσαν να επικρίνουν δριμύτατα την πολιτική των ανοικτών θυρών για το προσφυγικό , αλλά και άλλους που την πολεμούν κι αυτή τη φορά πέρα από τα σύνορά της, επισημαίνουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Κι ενώ ο Τσίπρας υπολογίζει στην ευαίσθητη θέση της Μέρκελ, η γερμανική εφημερίδα "Bild", σε σημερινό της δημοσίευμα επισημαίνει ότι, ο Έλληνας πρωθυπουργός φοβάται ένα Schexit, την έξοδο της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν, λίγο πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής.

Το επίμαχο δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας υποστηρίζει ότι, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί εκ νέου υπό μεγάλη πίεση την Πέμπτη προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η Αθήνα μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την εισροή των προσφύγων.


Πηγή: protothema.gr