Ολλανδός ΥΠΕΞ: Θα πιστέψουμε στην Ελλάδα όταν δούμε αποτελέσματα

Gazzetta team
Ολλανδός ΥΠΕΞ: Θα πιστέψουμε στην Ελλάδα όταν δούμε αποτελέσματα
«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής», τόνισε ο Μπεκ Κοέντερς

Την άποψη πως θα πιστέψει ότι είναι πραγματικότητα οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για το μεταναστευτικό, μόλις δει απτές αποδείξεις, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών την Ολλανδίας, Μπεκ Κοέντερς, σε συνέντευξή του στον Ολλανδικό Τύπο.

Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Ολλανδού πολιτικού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας ο Μπεκ Κοέντερς, ερωτηθείς σχετικά με την πίστη του στις ελληνικές δεσμεύσεις παρά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει «δεσμευθεί για τη δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής», αλλά και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί «μεγάλη πίεση» στις ελληνικές αρχές.

Συνεχίζοντας ο Ολλανδός υπουργός, τόνισε πως έχει την «εντύπωση» πως ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή πολιτική και τις συμφωνίες με τη Τουρκία για άρση των μεταναστευτικών ροών, αλλά όπως και με τις άλλες χώρες «θα το πιστέψουμε μόλις το δούμε».

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, ο υπουργός Κοέντερς εξέφρασε τη κατανόηση του για τις δυσκολίες, αναφέροντας, όμως, πως η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, έχουν ευθύνες και είναι σημαντικό για τις δύο αυτές χώρες να κάνουν πρόοδο στις συνομιλίες τους για την επιστροφή των μεταναστών και επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει τη δράση του ΝΑΤΟ στη θάλασσα.

Αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και την αποστολή βοήθειας από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, για τη φύλαξη των συνόρων της ΠΓΔΜ, ο Μπεκ Κοέντερς δήλωσε πως στα μάτια κρατών της ανατολική Ευρώπης «η Ελλάδα έχει αποτύχει» και συμπλήρωσε πως δεν διαφωνεί με την αποστολή βοήθειας – κάτι που κάνει και η Ολλανδία-, αλλά θα πρέπει να γίνει μέσω του Ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μονομερώς.

Τέλος, παρατήρησε πως η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής στα σύνορα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, παραμένει όμως μια δύσκολη κατάσταση για τους ανθρώπους εκεί και πρέπει να γίνουν περισσότερα για τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά, συχνά θύματα σωματεμπόρων.

Πηγή: protothema.gr