«Καλπάζει» 7% το Χρηματιστήριο: Κοντά σε limit up οι τράπεζες

Gazzetta team
«Καλπάζει» 7% το Χρηματιστήριο: Κοντά σε limit up οι τράπεζες
Δυναμικό come back με άλμα άνω του 7% καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ένα ανοδικό ξέσπασμα που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, αλλά ουσιαστικά πυροδοτήθηκε από την ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Στις 14.40 ο Γενικός Δείκτης Τιμών διευρύνει τα κέρδη του στο 7,30% και τις 487,46 μονάδες, καλύπτοντας ουσιαστικά το έδαφος που έχασε μετά την περασμένη «Μαύρη Δευτέρα». Ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ, επιδεικνύοντας ένα αρκετά ισχυρό momentum σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο που σημειώνει άλμα 24,66%, με τον τίτλο της Eurobank να ηγείται της ανόδου σε επίπεδα limit up (+29,94%), καθώς είχε δεχθεί και τις ισχυρότερες πιέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ακολουθεί με οριακή διαφορά η Πειραιώς (+29,59%) και έπονται η Εθνική (+27,33%) και η Alpha (+21,21%).

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» επικρατεί μεταξύ των χρηματιστηριακών κύκλων, οι οποίοι αποτιμούν θετικά τη δεύτερη ημέρα ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εκφράζουν την προσδοκία ότι η αγορά θα διατηρηθεί ανοδική και σήμερα, αν και δεν αποκλείεται να σημειωθεί κάποιο profit taking στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον Κωστή Μονογιό από τη Δεπόλας Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, σε αντίθεση με την αμιγώς θετική αντίδραση της Παρασκευής, το σημερινό ράλι αποκαλύπτει ίσως και βαθύτερους παράγοντες ανόδου, με τη βοήθεια φυσικά της ανάκαμψης των διεθνών αγορών που δίνουν αισιόδοξο τόνο στην αγορά.

Η «κατοχύρωση» των 480 μονάδων και η ανοδική διάσπασή τους, ακόμη και σε ορίζοντα εβδομάδας, θα αποτελέσει πολύ θετική ένδειξη για τα αντανακλαστικά της αγοράς και θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή του ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μονογιός στο insider.gr, ο τζίρος κινείται ήδη σε ανοδικά συγκριτικά επίπεδα και τα ξένα funds φαίνεται πως αγοράζουν ξανά ελληνικούς τίτλους, αν και θα ήταν παρακινδυνευμένο να πει κανείς αν θα τους διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκια τους ή θα ρευστοποιήσουν με στόχο τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, οδηγώντας εκ νέου σε πτώση τον Γενικό Δείκτη.

Μιλώντας στο insider.gr, ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, κάνει λόγο για «εφησυχασμό» στους χρηματιστηριακούς κύκλους, καθώς η ανάκαμψη των αγορών σε Ευρώπη και Ασία σήμερα υποδηλώνει αποκλιμάκωση των έντονων διακυμάνσεων και υποχώρηση των ανησυχιών σχετικά με την κινεζική οικονομία και την παγκόσμια ανάκαμψη.

Σε εγχώριο επίπεδο, πάντως, επισημαίνει ότι «τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν, αν και είναι αναμενόμενο ότι θα αρχίσουμε να συνηθίζουμε την εγχώρια ειδησεογραφία», γεγονός που επιτρέπει στην αγορά να διορθώσει την πτώση στο χαμηλό -21% από τις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ήδη συμβεί, μερικώς, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα ο Γενικός δείκτης βρίσκεται στο -13,7% από την αρχή του μήνα.

Αναμενόμενη θεωρεί ο κ. Χατζηδάκης τη δυναμική ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, όπου είχαν παρατηρηθεί και οι πιο βίαιες ρευστοποιήσεις, αν και ολόκληρο το ταμπλό επηρεάζεται από την ανάκαμψη του κλίματος εντός και εκτός της χώρας.

Σε επίπεδο όγκων, ο κ. Χατζηδάκης διακρίνει ένα θετικό momentum σήμερα και εκτιμά ότι θα φτάσουμε τα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ έως το τέλος της συνεδρίασης, γεγονός βέβαια που ανοίγει το δρόμο για μερική ρευστοποίηση κερδών. Καταλύτης για τη βιώσιμη ανάκαμψη του χρηματιστηρίου είναι οι εγχώριοι μακροοικονομικοί παράγοντες, τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και θα σημάνουν την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και της οικονομίας γενικότερα, καταλήγει.

Πηγή: insider.gr