Σχέδιο αντι-Τόμσεν ετοιμάζει η κυβέρνηση

Gazzetta team
Σχέδιο αντι-Τόμσεν ετοιμάζει η κυβέρνηση
Σχέδιο... αντι-Τόμσεν, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πειστούν για την ανάγκη αποδοχής ρυθμίσεων που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας αλλά που θα ανάβουν το «πράσινο φως» για την αξιολόγηση του προγράμματος, έχει στα σκαριά το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε διαδοχικές συσκέψεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με κορυφαίους παράγοντες και υπουργούς μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επικράτηση απόψεων που στηρίζουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χωρίς καθυστερήσεις ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εξηγεί στους συνομιλητές του ότι ημερομηνία-σταθμός είναι η 7η Μαρτίου, ημέρα που το Eurogroup θα συνεδριάσει για να αποφανθεί σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η συζήτηση που θα έχει μεθαύριο στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο σκοπεύει να επισημάνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Αυτό επανέλαβε και στη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», όπου έσπευσε να διαπιστώσει με νόημα τις «διαφορετικές οπτικές» εντός του κουαρτέτου και δη τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, όπως τις περιέγραψε πρόσφατα με «άρθρο» του στην ιστοσελίδα του Ταμείου, ο Πολ Τόμσεν. Για «κόκκινη κλωστή» έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πάντως με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εντός χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το Ασφαλιστικό
Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν, εν τω μεταξύ, ότι, παρά την πασιφανή σκληρή στάση του ΔΝΤ, το μπρα ντε φερ για το Ασφαλιστικό δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ καιρό μακριά από την Αθήνα τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν, εκτός απροόπτου, στην Αθήνα στις 22 Φλεβάρη ώστε να περάσουν από κρησάρα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης (τα άλλα «αγκάθια» αφορούν το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το φορολογικό κ.ά.).

Τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται επίσης στην τελική ευθεία για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας που θα φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους εκπροσώπους των αγροτών. Ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι το κάλεσμα προς τους αγρότες είναι ανοιχτό, όπως και η πρόσκληση για τη συμεμτοχή τους στο τραπέζι του διαλόγου.

Το γεγονός ότι αρκετές δυνάμεις των συμμετεχόντων στα μπλόκα έχουν ήδη ετοιμάσει φάκελο με τα αιτήματά τους, τα οποία «αθόρυβα εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία», δείχνει ότι επίκειται πρωτοβουλία από την κυβερνητική πλευρά για τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Τσίπρας μιλάει σαν να μη βλέπει και να μην ακούει τι συμβαίνει γύρω του. Ολα (θα) πάνε καλά, μας διαβεβαιώνει πάλι σήμερα. Ομως η ύφεση συνεχίζει να βυθίζει την οικονομία, η αξιολόγηση συνεχίζει να καρκινοβατεί, το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητά νέα μέτρα, η χώρα συνεχίζει να απειλείται στο Προσφυγικό με κλείσιμο συνόρων και η Τουρκία συνεχίζει να μη χάνει την ευκαιρία αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας», σχολίασε με αφορμή τη συνέντευξη Τσίπρα η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της κυβέρνησης επί ολων των καυτών ζητημάτων ήταν και ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Πηγή: ethnos.gr