Γαλλία: Η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που κατέδωσε τον τρομοκράτη Αμπααούντ

Gazzetta team
Γαλλία: Η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που κατέδωσε τον τρομοκράτη Αμπααούντ
Η γυναίκα με το ψευδώνυμο Σόνια η οποία συνέβαλε με τις μαρτυρίες της να εντοπιστεί ο τρομοκράτης που αιματοκύλισε το Παρίσι μίλησε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι και εξήγησε πώς γνώρισε τον Αμπααούντ και με ποιόν τρόπο αυτή η συνάντηση άλλαξε δραματικά η ζωή της που βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο.

Η γυναίκα που κατέδωσε τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ ο οποίος μαζί με τους συνεργούς του αιματοκύλησε το Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη και της οποίας η ταυτότητα για ευνόητους λόγους δεν έγινε ποτέ γνωστή, μίλησε για πρώτη φορά και σε συνέντευξη της στο γαλλικό δικτυο RMC et BFMTV και δήλωσε τρομοκρατημένη εκφράζοντας παράλληλα φόβους για τη ζωή της.

Η ιστορία της είναι πραγματικά συγκλονιστική, καθώς είναι σχεδόν μυθιστορηματικός ο τρόπος με τον οποίο μπήκε στην ζωή του τζιχαντιστή. Μια γνωριμία που όχι μόνο οδήγησε τις αρχές στα ίχνη του αλλά άλλαξε την ζωή της ίδιας με εντελώς δραματικό τρόπο.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δύο ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαντ Ντενί , η επονομαζόμενη γυναίκα με το ψευδώνυμο Σόνια ήταν μαζί με τη φίλη της Χασνά Μπουλαχσέν και ξαδέρφη του τρομοκράτη Αμπααούντ.

Εκείνη τη μέρα η φίλη της έλαβε κλήση από τον τζιχαντιστή ο οποίος ψάχνει ένα μέρος να κρυφτεί και της έκλεισε ραντεβού σε βιομηχανική περιοχή όπου τον συνάντησε αφού πρώτα του φώναξε έναν συνθηματικό κωδικό για να εμφανιστεί.

Στη συνέχεια της μαρτυρίας, η Σόνια συνοδεύοντας τη φίλη της αντίκρυσε τον Αμπααούντ και τον ρώτησε ευθέως αν συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Ο Αμπααούντ ατάραχος απάντησε θετικά, η γυναίκα συνέχισε λέγοντας του ότι «μα σκοτώσατε αθώους ανθρώπους», η απάντηση ήταν πάλι κυνική «δεν ήταν αθώοι, πρέπει να δεις τι συμβαίνει σ'εμάς στη Συρία»

Η Σόνια στη συνέντευξη περιγράφει έναν άντρα κυνικό, χωρίς φόβο και περήφανο για τον εαυτό του, ήταν ικανοποιημένος με αυτό που έκανε. Ο τζιχαντιστής από τη Συρία, είχε εισέλθει παράνομα στη Γαλλία μαζί με άλλων εθνικοτήτων τζιχαντιστές από το Ιρακ, τη Γερμανία, τη Συρία και την Αγγλία και δήλωσε ότι έχουν διασκορπιστεί σχεδόν παντού.

Ο Αμπααούντ δήλωσε ότι υπήρχαν και άλλοι στόχοι όπως ένα εμπορικό κέντρο, ένα αστυνομικό τμήμα και ένα φυτώριο, στόχοι στους οποίους δεν είχαν κατάφερει να επιτεθούν ακόμα. Πριν φύγουν από τη συνάντηση, ο τρομοκράτης έδωσε σαφείς οδηγίες στην Χασνά Μπουλαχσέν να του αγοράσει ρούχα και να του βρεί ένα διαμέρισμα το οποίο θα ήταν το κρησφύγετο του.

Η Σόνια προσπάθησε να συνεφέρει τη φίλη της να μην εμπλακεί και να καλέσει την αστυνομία, η ξαφέρφη του Αμπααούντ ήταν ανένδοτη, επικαλούμενη τη στενή συγγένεια με τον Αμπααούντ, δήλωσε ότι ο ξάδερφος της απλά θα κάνει αυτό που πρέπει και μετά θα φύγει.

Η Σόνια πήρε την κατασταση στα χέρια της και σε επόμενη συνάντηση πλέον, στο διαμέρισμα του τρομοκράτη, η γυναίκα καταφέρνει να μάθει την ημερομηνία επίθεσης και τους τρείς νέους στόχους του τζιχαντιστή, αυτά τα στοιχεία μαζί με τη διέυθυνση του Αμπααούντ τα δίνει στις αστυνομικές αρχές οι οποίες στις 18 Ιανουαρίου έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα-κρυσφήγετο.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο RMC, η Σόνια πλέον κρύβεται φοβούμενη για τη ζωή της και δηλώνει ότι το κράτος την έχει εγκαταλείψει και δεν την προστατεύει επαρκώς. Αρχικά της είχαν επισημάνει ότι πρέπει να αλλάξει το όνομα της, να φύγει από τη πόλη και να τεθεί σε ειδικό πρόγραμμα μαρτύρων.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να δει την οικογένεια της, τους φίλους της και έχει αλλάξει τελείως η ζωή της. Δεν μπορεί να δουλέψει γιατι θα εκτεθεί η αληθινή της ταυτότητα και όλη αυτή η κατάσταση την έχει καταβάλει, αν και έχει λάβει οικονομική βοήθεια από το κράτος, η Σόνια ζητάει ψυχολογική βοήθεια και μια πιο αυστηρή προστασία.

Ο δικηγόρος της, Πατρίκ Μποντουάν, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαιτεί την κρατική στήριξη για τη πελάτισσα του δηλώνοντας ότι «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη σύλληψη ενός τρομοκράτη».

Από την άλλη, τη Πέμπτη το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέντευξη του στο κανάλι Europe 1, δηλώνει «είναι ευθύνη μας να μην εκθέσουμε τη ζωή αυτού του ατόμου. Ξέρουμε τι κάνουμε και αυτό, σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά περίπλοκο, ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η σιωπή και η δράση».

Μετά τη συνέντευξη στο RMC και στο BFM TV και μετά τη δημοσίευση άρθρου στο Point.fr, το μεσημέρι, ο εισαγγελέας του Παρισιού κινήθηκε νομικά εναντίον των συγκεκριμένων δημοσιογραφικών μέσων ενημέρωσης και ανακοίνωσε έναρξη έρευνας για την παραβίαση του απορρήτου και την έκθεση της ζωής ανθρώπου σε κίνδυνο.

Πηγή: protothema.gr