Κομισιόν: Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017

Gazzetta team
Κομισιόν: Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017
Να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM καλεί τη χώρα μας η Κομισιόν, σημειώνοντας πως μόνο έτσι θα επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα ζητά τη λήψη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016 και το 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα.

«Μεταρρυθμίσεις και εμπιστοσύνη είναι τα κλειδιά για την περίπτωση της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που παρουσίασε νωρίτερα τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα θέματα στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει χωρίς όμως να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Όπως υπογράμμισε «θα συνεχίζουμε να ζητάμε μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά αυτό είναι ευθύνη και των δύο πλευρών», φροντίζοντας έτσι να «απαντήσει» στην ελληνική πλευρά που αποδίδει τις καθυστερήσεις στην πλευρά των δανειστών. «Ελπίζω να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα η αξιολόγηση. Αυτή είναι η επιθυμία της Κομισιόν και την έχω εκφράσει στον πρωθυπουργό».

Ο κ. Μοσκοβισί πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος φροντίζοντας να υπενθυμίσει παράλληλα πως μόνο μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, κι αυτό θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αλλά όλα στην ώρα τους, πρώτα πρέπει να επικεντρωθούμε στις μεταρρυθμίσεις και η πιο σημαντική από αυτές είναι στο ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προβλέψεις

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν το ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,7% φέτος καθώς η μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης για το 2015 χάρη στη ανθεκτική κατανάλωση δημιούργησε αναχώματα.

Για την Κομισιόν όμως το 2017 θα είναι το έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με την πρόβλεψη της να κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό «κλειδί» παραμένει η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στη χώρα.

Τσακαλώτος: Δεν μου ζήτησαν μέτρα προς το παρόν

Προς το παρόν δεν μου έχει μιλήσει κανείς για νέα μέτρα στο πλαίσιο των συναντήσεων που συνεχίζονται με τους επικεφαλής των θεσμών δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο σχόλιο αυτό προχώρησε ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά με τις επισημάνσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προβλέψεις της για την οικονομία.

Πηγή: koolnews.gr