Τσίπρας σε Μέρκελ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Gazzetta team
Τσίπρας σε Μέρκελ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστέρηση στην αξιολόγηση
Ως θετικό περιγράφουν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ κυβερνητικές πηγές, με τον κ. Τσίπρα να επικεντρώνεται στα θετικά μηνύματα για την οικονομία, αλλά και να επισημαίνει στην Καγκελάριο πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην γίνει αυτό.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν πως το νούμερο 1 πρόβλημα για ν Ευρώπη είναι το προσφυγικό και αυτός είναι και ο λόγος που οι Ευρωπαίοι θέλουν το ζήτημα της οικονομικής κρίσης να μην ανακύψει εκ νέου.

Τις καλές ειδήσεις για την οικονομία περιέγραψε στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνοντας στην εξαιρετικά αποτελεσματική απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στην αύξηση κατά 170.000 των θέσεων εργασίας εντός ενός έτους, στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και στις ενεργειακές συμφωνίες που αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

Ερωτώμενος από την Καγεκελάριο για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστερήσεων στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και δεν θα πρέπει οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να γίνουν αιτία καθυστέρησης. "Δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα πλέον", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ως προς το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις βασικές αρχές της ελληνικής πρότασης και τόνισε πως βρίσκονται εντός του πλαισίου της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών. Πλην όμως, κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν εξαιρετικά δηκτικές ως προς την καθυστέρηση, χρεώνοντας στους θεσμούς σκόπιμη κωλυσιεργία. "Έχουν πάρει την ελληνική πρόταση από τις αρχές του 2016 και ακόμα δεν έχουν απαντήσει οριστικά", σχολίαζε με ενόχληση ανώτερη κυβερνητική πηγή. Επικεντρώνοντας στο ρόλο του ΔΝΤ, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως "το ΔΝΤ ζητά πράγματα στα condiotionalities που δεν γίνονται από εμάς και στο χρέος που δεν γίνονται από τους Ευρωπαίους". "Ελπίζω οι διαφωνίες των θεσμών να μην φέρουν και άλλες καθυστερήσεις", ανέφερε κυβερνητική πηγή, η οποία διαβλέπει και σκόπιμο παιχνίδι καθυστέρησης, ιδίως από ορισμένα μεσαία στελέχη των θεσμών.

Ως προς το προσφυγικό θέμα, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως "το προσφυγικό είναι πλέον το κεντρικό θέμα για όλους". "Εγγυηθήκαμε στην Καγκελάριο Μέρκελ πως έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18/19 Φεβρουαρίου τα Hotspots θα έχουν ολοκληρωθεί", ανέφερε έτερη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως "αφού ολοκληρώσουμε τα HotSpots, πρέπει να κάνουμε την μετεγκατάσταση, η οποία προχωρά με άθλιους και μηδαμινούς ρυθμούς". Ως απώτερος στόχος περιγράφεται και η σαφής μείωση της ροής των προσφύγων προς τα ελληνικά παράλια και η πλήρης εφαρμογή των πρωτοκόλλων επανεισδοχής κυρίως με την Τουρκίας.

Τέλος, από τη συνάντηση Τσίπρα-Κάμερον προκύπτει η δέσμευση του Άγγλου πρωθυπουργού για την αποστολή μιας ομάδα 2-3 ειδικών, η οποία θα έχει ως ειδικό focus point τους Πακιστανούς μετανάστες, με στόχο την επαναπροώθηση τους, ενώ ο κ. Κάμερον δεσμεύτηκε και για περαιτέρω ενίσχυση της ακτοφυλακής στο πλαίσιο του σχεδίου Poseidon με Άγγλους αξιωματικούς. "Εμείς δεν είμαστε υπέρ των Exits γενικώς", ανέφερε δε στον κ. Κάμερον ο κ. Τσίπρας, σε μια κοινή αναφορά για το Grexit και το Brexit.

Πηγή: koolnews.gr