Η συμμαχία αριστεράς – σοσιαλιστών στην Ισπανία ενθουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
Η συμμαχία αριστεράς – σοσιαλιστών στην Ισπανία ενθουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ
Επιτελείς του πρωθυπουργού θεωρούν ότι αν κλείσει η συνεργασία στην Ισπανία θα πιεστούν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων στην Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κυβέρνησης

Ενδιαφέρουσες είναι οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμπλευση της ισπανικής αριστεράς με τους σοσιαλιστές και την προσπάθειά τους να συγκροτήσουν κυβέρνηση, που θα είναι η δεύτερη με περίπου τέτοια πολιτική σύνθεση και ταυτότητα, μετά από εκείνη της Πορτογαλίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους σχεδόν για τις διεργασίες αυτές, καίτοι στην Ελλάδα δεν έχει καταστεί δυνατή ακόμα η συμπόρευση με την σοσιαλδημοκρατία. Τα θετικά σχόλια και η θερμή υποδοχή όμως των κινήσεων που κάνουν ειδικά οι “σύντροφοι” των Podemos στην Ισπανία, προκαλούν συζητήσεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί και στη χώρα μας η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Τόσος ενθουσιασμός για την συνεργασία των Podemos με το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα, που έχει ακριβώς την ίδια ταυτότητα και ανάλογη ιστορική διαδρομή με το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να εξηγηθεί απλώς από μία γενική προσμονή ότι μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε να “τουϊτάρει” σχετικά, γράφοντας ότι “η πρόταση των Podemos για συμμαχική κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos-Εν. Αριστεράς, ανοίγει δρόμο. Στον ευρωπαϊκό Νότο κάτι δείχνει να αλλάζει”.

Επίσης η Αυγή σχεδόν σε πανηγυρικό τόνο διαπιστπώνει ότι “Στρίβει αριστερά και η Ισπανία”, εκτιμώντας ότι οδηγούμαστε σε ένα προοδευτικό μέτωπο στον ευρωπαϊκό νότο.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διεργασίες που γίνονται στην ελληνική κεντροαριστερά και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, όπου είναι εμφανής η προσπάθεια να απογαλακτιστεί το Κίνημα από την πρόσφατη συμπόρευση με τη δεξιά και να επικεντρώσει την προσοχή του για συμμαχίες στην αριστερά, διαμορφώνουν ένα νέο κλίμα στο πολιτικό σκηνικό. Ιδίως εάν τελικώς αναγκαστεί η κυβέρνηση να αναζητήσει νέες συμμαχίες, από τυχόν απώλειες που θα προκαλέσουν οι αντιδράσεις στην εφαρμογή των πολιτικών της.

Πηγή protothema.gr