Σκουριές: Η απόφαση-«άδειασμα» του ΣτΕ στον Σκουρλέτη

Gazzetta team
Σκουριές: Η απόφαση-«άδειασμα» του ΣτΕ στον Σκουρλέτη
Oι Καναδοί με σαφήνεια έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν την επένδυση μόνο εφόσον δοθεί ένα ξεκάθαρο πράσινο φως ότι η ελληνική πλευρά θα πάψει να τους πολεμά.

Δεν μεταβάλλει ουσιωδώς το αβέβαιο τοπίο της επένδυσης των Καναδών της Eldorado Gold στην Χαλκιδική, η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ με την οποία δικαιώνεται η Ελληνικός Χρυσός στην σφοδρή σύγκρουση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη.

«Δεν περιμέναμε κάτι από το ΣτΕ για τις άδειες» αναφέρουν από την εταιρεία και μιλούν μόνο για ηθική δικαίωση που επιβεβαιώνει τους επικίνδυνους χειρισμούς του υπουργού Περιβάλλοντος. «Έστρεψε εναντίον μας τον πρωθυπουργό της χώρας, και αυτό τον φέρνει σε δυσμενή θέση αφού η απόφαση του ΣτΕ κυριολεκτικά τον αδειάζει» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σχολιάζοντας την απόφαση. Η προσφυγή της εταιρείας αφορούσε την αιφνίδια διακοπή εργασιών που είχε προκαλέσει η κυβέρνηση παραμονές των εκλογών αναστέλλοντας τις τεχνικές μελέτες των μεταλλείων στην Σκουριές και την Ολυμπιάδα. O λόγος που επικαλέστηκε ήταν η επιλογή της εταιρείας να μην προχωρήσει σε δοκιμαστική λειτουργία της μεταλλουργικής της μεθόδου στην Ελλάδα αλλά στις εγκαταστάσεις της Φιλανδικής εταιρείας Outotec από την οποία αντλεί τεχνογνωσία, πράγμα που απέρριψε πανηγυρικά χθες η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σύμμαχος Σκουρλέτη οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής

Την στάση όμως της κυβέρνησης στο θέμα των μεταλλείων δείχνουν να επικροτούν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής. Χθες σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος τάχθηκε κατά του έργου.

Ο κ. Τάσιος αφού αναφέρθηκε σε επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στον τομέα των τουριστικών ακινήτων στην περιοχή (ξενοδοχεία πέντε αστέρων, παραθεριστικά χωριά κ.α) την τελευταία τριετία, δήλωσε ότι οι επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τουριστικές περιοχές. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, "αν η επένδυση συζητηθεί σε νέα βάση ώστε να εξασφαλίσει την περιβαλλοντική διάσταση, μετά το συζητάμε".

Το σερί των θετικών αποφάσεων που τηρεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στο θέμα του Ελληνικού χρυσού στην Χαλκιδική δεν έσπασε ούτε χθες που ανακοινώθηκαν οκτώ συνολικά αποφάσεις που εκκρεμούσαν στο ΣτΕ για το χρυσό από τις οποίες οι έξι δικαιώνουν την εταιρεία. Στην Ελληνικός Χρυσός όμως δεν θεωρούν ότι η απόφαση αυτή διαμορφώνει ένα νέο καθεστώς αφού ο κ. Σκουρλέτης έχει φροντίσει να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την σκληρή γραμμή που θα ακολουθήσει.

Χθες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η Ολομέλεια δεν μπήκε στην ουσία του θέματος αλλά ευθυγραμμίστηκε με τις αντίστοιχες κρίσεις του Ε’ τμήματος του ΣτΕ. Προχθές, σε συνέχεια των προστίμων ύψους 1,7 εκ. ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία από το υπουργείο η σύσταση Επιτροπής, η οποία θα κρίνει αν συντρέχει λόγος επανεξέτασης της άδειας περιβαλλοντικών όρων που είναι η σημαντικότερη άδεια που έχει αποκτήσει η Ελληνικός Χρυσός. Όμως και για τους Καναδούς οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν δείχνουν να αποτελούν βαρόμετρο για την εξέλιξη της επένδυσης.

Κάτι άλλωστε που φάνηκε και από την πρόσφατη συνέντευξη τύπου, στην οποία οι προσφυγές στο ΣτΕ επιμελώς αποσιωποιήθηκαν. Η απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή εργασιών στις Σκουριές και ο κίνδυνος να βάλλουν λουκέτο και στην Ολυμπιάδα εάν δεν δοθεί μέχρι το Μάρτιο η άδεια εγκατάστασης δεν θα αλλάξει με την απόφαση του ΣτΕ. Όπως άλλωστε σημειώνουν από την εταιρεία από τον περασμένο Οκτώβριο είχε παγώσει η απόφαση Σκουρλέτη και οι μεταλλωρύχοι είχαν επιστρέψει στις στοές με την χορήγηση προσωρινής άδειας μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας που βγήκε χθες. Eπιπλέον, ακόμη και η απόφαση κατά της ανάκλησης της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές που είχε εκδώσει πριν ένα χρόνο ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και που κέρδισε χθες η Ελληνικός Χρυσός, χρειάζεται για να βγει η οικοδομική άδεια την έγκριση της πολεοδομίας.

Oι Καναδοί με σαφήνεια έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν την επένδυση μόνο εφόσον δοθεί ένα ξεκάθαρο πράσινο φως ότι η ελληνική πλευρά θα πάψει να τους πολεμά. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό. Αντιθέτως μάλιστα, το υπουργείο κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει σε υψηλούς τόνους την σύγκρουση. Την μια με την επιβολή προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, την άλλη με την σύσταση Επιτροπής που θέτει θέμα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων.

Πηγή: protothema.gr