Γεννηματά: Απάντηση στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ ο ενιαίος πολιτικός φορέας

Gazzetta team
Γεννηματά: Απάντηση στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ ο ενιαίος πολιτικός φορέας
Η πρόταση για την συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα είναι η απάντηση στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, στους βουλευτές και ηγετικά στελέχη.

«Εδώ και τώρα να δημιουργήσουμε το νέο, μεγάλο δυναμικό προοδευτικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας» τόνισε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιχειρούν και πάλι να πολώσουν και να διχάσουν τους Έλληνες, να διαμορφώσουν το νέο δικομματισμό και να 'εξουθενώσουν'τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο».

«Και οι δύο όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αδυνατούν να δώσουν θετικές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις, να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση και να δημιουργήσουν καλύτερες ημέρες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Παράταξη που προτείνει περιλαμβάνει την Κεντροαριστερά της ευθύνης, το ριζοσπαστικό Κέντρο, τη Σοσιαλδημοκρατία, τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Ανανεωτική Αριστερά, τις δυνάμεις της Οικολογίας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε πως «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ αποτελούν τη λύση για τη χώρα. Δεν μπορούν να ενώσουν τους Έλληνες, να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη, την συνέργεια, τη δύναμη που απαιτείται για να βγούμε από την κρίση».

Επανέλαβε ότι δεν συμφωνεί με τις λογικές των «μετώπων» που διχάζουν τον ελληνικό λαό και επιδιώκουν να του επιβάλλουν νέα διλήμματα. «Όχι στο δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο με τη Δεξιά. Όχι στο δήθεν αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρότασή της, όπως είπε, απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις, για την δημιουργία ενός νέου μεγάλου προοδευτικού ρεύματος που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στη χώρα. «Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί και τη δικαιολογία για τη δεξιά παλινόρθωση. Η αναγκαία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας οδηγεί στο να λησμονούμε ότι η ΝΔ είναι πάντα η ελληνική Δεξιά. Ο διαχρονικός πολιτικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, του δικού μας πολιτικού χώρου», σημείωσε.

Άφησε αιχμές για τη συζήτηση για τη συνεργασία των «μεταρρυθμιστικών» δυνάμεων, λέγοντας ότι «ο τόπος χρειάζεται συγκεκριμένες και τολμηρές αλλαγές, τομές, μεταρρυθμίσεις. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε πράξη».

«Δεν ισχύει σε αυτό το μείζον ζήτημα το "είσαι ότι δηλώνεις", δεν είναι καραμέλα η μεταρρύθμιση, ούτε άλλοθι για τη δικαιολόγηση των πολιτικών λιτότητας. Οι απολίτικες γενικεύσεις εξυπηρετούν ίσως προσωπικούς στόχους, αλλά δεν προσφέρουν στην πολιτική ζωή της χώρας» υπογράμμισε.

Τα βασικά σημεία της πρότασής της:

  • Να βρεθούμε όλοι μαζί στην Πολιτική Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Μάρτιο, και να αποφασίσουμε για νέα Διακήρυξη, το προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα και τα σύμβολα.
  • Να βρεθούμε όλοι μαζί διακηρύσσοντας την αυτονομία των χώρων μας, με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε στελέχους, με αναλογική εκπροσώπηση στη βάση της πρόσφατης εκλογικής ετυμηγορίας. Αλλά και με ενεργό παρουσία των κινημάτων, της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των επιμελητηρίων, όλων των ζωντανών δημιουργικών και παραγωγικών εκφραστών της Κοινωνίας.
  • Θα ακολουθήσει ως το Μάιο η άμεση εκλογή από την βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης, με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό. Εκλογή που θα διαμορφώσει και τη βάση της παράταξης.
  • Τυχόν θέματα για την περαιτέρω οργάνωση της Συμπαράταξης θα συζητηθούν στην συνέχεια, με βάση τις κατευθύνσεις της Συνδιάσκεψης.
  • Τα επόμενα βήματα θα κριθούν στη συνέχεια από τους συμμετέχοντες, με βάση τη συγκυρία και τη δυναμική του εγχειρήματος.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το εγχείρημά μας είναι ανοιχτό, και με καθαρούς όρους. Δεν δεχόμαστε συμφωνίες για καρέκλες, λογικές προσωπικών στρατηγικών και κυριαρχία μικροεγωισμών, που μπορεί να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του», ανέφερε και πρότεινε:

  • Να δημιουργηθούν δίκτυα ενεργών πολιτών που θα πάρουν στα χέρια τους το εγχείρημα σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.
  • Να αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ως το τέλος Φεβρουαρίου, για τον διάλογο και την ωρίμανση των αποφάσεων.
  • Να συγκροτήσουμε ξεκινώντας από τις Δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών), μια Ενιαία Πολιτική Οργανωτική Επιτροπή που θα εξειδικεύει τα βήματα και την προετοιμασία για την Συνδιάσκεψη. Σ' αυτήν την Οργανωτική Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν κόμματα, δίκτυα και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, από την στιγμή που θα αποφασίσουν την συμμετοχή τους στην κοινή προσπάθεια.

Πηγή: tovima.gr