Πίεση Σόιμπλε στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Gazzetta team
Πίεση Σόιμπλε στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας
Το Βερολίνο συνδέει την επιβίωση του ευρώ με τη ζώνη Σένγκεν, όπως προκύπτει από τις σκληρές δηλώσεις στις οποίες προέβη για ακόμη μια φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Reuters από τις Βρυξέλλες, προειδοποιεί ότι «είμαστε κοντά στην κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν και άρα και του ευρώ».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, θα προκύψει εάν δεν υπάρξει συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες για το προσφυγικό ζήτημα.

«Είμαστε κοντά στο να αποτύχει η ζώνη του Σένγκεν εάν η Γερμανία πιεστεί να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους όπως έκανε η Σουηδία. Τότε η Ελλάδα πολύ σύντομα θα πρέπει να σηκώσει όλο το βάρος και αυτό δεν είναι θέμα μηνών. Αυτό το είπα και στον Τσακαλώτο» υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει «Εάν η Γερμανία κάνει αυτό που έχουν κάνει και οι άλλοι τότε θα δείτε ότι δεν είναι γερμανικό το πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό».

Χάσαμε την υπόληψη μας, Ευρωπαίοι...

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, στην πρώτη συνέντευξη του εφ'όλης της ύλης για το 2016, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρές κουβέντες για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η Ε.Ε. απειλείται από «σοβαρή κρίση αξιοπιστίας» σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ανικανότητας της να διαχειριστεί τα θέματα της μετανάστευσης, είπε επιμένοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να πείσει τις χώρες-μέλη να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί, συμπεριλαμβανομένης και της αμφιλεγόμενης προσπάθειας επανεγκατάστασης προσφύγων από την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Ενας αριθμός χωρών μελών δεν έχουν υλοποιήσει τα μέτρα... Εχω κουραστεί να διαπιστώνω συνεχώς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται συνεχώς κριτική για τα θέματα της μετανάστευσης... Θα πείσω αυτές τις χώρες ότι υπάρχει απόφαση και επομένως απαιτείται η εφαρμογή της».

Είναι απαράδεκτο, υποστήριξε, «το γεγονός ότι ορισμένες χώρες λένε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους. Αυτό είναι αδύνατον». Η Ευρώπη είναι γνωστή ως μια πλούσια αξιοθαύμαστη ήπειρος, συμπλήρωσε, αλλά τώρα «δείχνουμε σαν να είμαστε το πλέον αδύναμο και το πλέον φτωχό κομμάτι του πλανήτη» και αυτό τον κάνει να ντρέπεται όταν πρέπει να εξηγήσει τα μεταναστευτικά προβλήματα της Ευρώπης σε ηγέτες χωρών όπως του Λιβάνου και της Ιορδανίας, που φιλοξενούν πάνω από δυο εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Λιγότερη υπεροψία και περισσότερη αποδοτικότητα είναι οι λέξεις για το μέλλον» τόνισε ο Γιούνκερ, καθώς μετά από οκτώ μήνες συνόδων και διαπραγματεύσεων, μόνο 227 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί και μόνο τρία από 11 κέντρα υποδοχής προσφύγων (γνωστά ως hotspots) είναι προς το παρόν είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.

Και συνεχώς προκύπτουν νέα προβλήματα και ενστάσεις. Μέρος της προσπάθειας εκ μέρους της Ευρώπης για να πειστεί η Τουρκία να σταματήσει την μεταναστευτική ροή από τις ακτές της προς την Ελλάδα είναι και ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους τριών δισ. ευρώ.

Μόνο τα 500 εκατομμύρια από το συνολικό ποσό θα συνεισφέρει η Κομισιόν, ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα καταβάλουν οι χώρες μέλη.

Αποκλείεται λέει τώρα η Ιταλία, μπλοκάροντας προς το παρόν την σχετική απόφαση, και ζητά ολόκληρο το ποσό να εκταμιευτεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η Ρώμη δεν έχει ακόμα άρει τις αντιρρήσεις της, παραδέχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο και του Ecofin, αλλά όπως τόνισε, ελπίζουν «ότι αυτό θα γίνει πολύ, πολύ σύντομα».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στις χώρες μέλη να κάνουν ότι θέλουν», είπε και ο Γιούνκερ, κάνοντας αναφορά «στη σημαντική πρόοδο στην πολιτική για τα hotspots» ειδικά στην Ελλάδα.

Πηγή efsyn.gr