Καμία απάντηση από τους δανειστές για το Ασφαλιστικό

Gazzetta team
Καμία απάντηση από τους δανειστές για το Ασφαλιστικό
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό, ενώ επεσήμανε ότι η λογική τους είναι να μην αυξηθούν οι εισφορές.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις και πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα και σε σύγκρουση με τους δανειστές.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί την εθνική σύνταξη και τους ενιαίους κανόνες για όλους στο Ασφαλιστικό, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη.

«Στο μυαλό ορισμένων από αυτούς, το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να μοιάζει με την ιδιωτική και εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Εμείς θέλουμε η κοινωνική ασφάλιση να έχει χαρακτήρα αναδιανεμητικό, να βοηθά κυρίως τους φτωχούς και τα μεσαία εισοδήματα και να δίνει για όλους μια αξιοπρεπή σύνταξη. Τα μέτρα μας το καλύπτουν αυτό», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Οι νέες συντάξεις δεν θα είναι μικρότερες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα από αυτό που υπολογίζεται», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι ίσως υπάρξουν και μικρές αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις.

Όσον αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό τους εισόδημα. Τέλος, όσον αφορά στις επικουρικές σημείωσε ότι θα δοθεί μάχη για να μη μειωθούν.

Ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσα ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται πως χαρακτήρισε «φιλόδοξο» σε γενικές γραμμές το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.


Μάλιστα διευκρίνισε πως είναι πολύ νωρίς να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.

Θα προσπαθήσει να τους πείσει ο Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρόκειται να ενημερώσει εκτενώς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων για το εξάμηνο που προηγήθηκε, με ξεκάθαρο στόχο να πάρει το σήμα για την εκκίνηση της αξιολόγησης. Ωστόσο το ασφαλιστικό είναι ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup και η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στα μηνύματα που θα εκπέμψουν απόψε οι Βρυξέλλες, καθώς η έως τώρα σιγή ιχθύος μόνμο προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως στο Eurogroup θα συζητηθεί και η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, στην οποία εκτός από το Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017-2019, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναφορά και για επιπλέον μέτρα
Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές του Φεβρουαρίου.

«Να κλείσει» το Ασφαλιστικό και μετά η συζήτηση για το χρέος
Oσον αφορά τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι για να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως επιλυθεί ζητήματα όπως το ασφαλιστικό αλλά και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγικότητα η αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.


Πηγή: iefimerida.gr