Μαξίμου: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εύχονται να εξωθηθεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων

Gazzetta team
Μαξίμου: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εύχονται να εξωθηθεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων
Με τη γνωστή τακτική των «non paper», η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για το επικείμενο «μαχαίρι» στις συντάξεις, κατηγορώντας τα δύο πρώην κυβερνητικά κόμματα για τις ανισότητες στο ασφαλιστικό και τη «λεηλασία» των αποθεματικών των Ταμείων


Νέα επίθεση σε εννιά σημεία εξαπολύει η κυβέρνηση στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την επισήμανση «Ποιος μιλάει για το Ασφαλιστικό…», συνεχίζοντας έτσι το μπαράζ εκατέρωθεν βολών...

Πιο συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τα δύο πρώην κυβερνητικά κόμματα τόσο για την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και για πίεση προς την κυβερνητική πλευρά να προβεί σε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, προκειμένου να έχουν πολιτικό όφελος.

Συν τοις άλλοις η κυβερνητική πλευρά αφήνει να εννοηθεί πως τα δύο αυτά κόμματα επιθυμούν την αποτυχία στη διαπραγμάτευση: «Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εύχονται να χαθεί η μάχη αυτή, είναι καλύτερα να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές».

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που πασχίζουν να προβάλλουν τους εαυτούς τους ως όψιμους υπερασπιστές της κοινωνικής ασφάλισης» σημειώνουν τα κυβερνητικά στελέχη στο νέο ενημερωτικό σημείωμα, το απόγευμα της Παρασκευής.

Κατ' αρχάς υπογραμμίζουν πως «οι τεράστιες ανισότητες του ασφαλιστικού και η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συνετέλεσαν στο να καταστεί το σύστημα μη βιώσιμο, έχουν την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ρητά και ξεκάθαρα».

Αμέσως μετά, υποστηρίζεται πως «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2014, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την Τρόικα, δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων».

Επιπλέον, για εκείνη την απόφαση, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν: «Οι ίδιοι που σήμερα περιφέρουν στις τηλεοράσεις την υποτιθέμενη αγωνία τους για τις συντάξεις, έλεγαν τότε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει αναπτυξιακή έκρηξη και θεαματική αύξηση της απασχόλησης. Επρόκειτο φυσικά για ωμό ψέμα. Η μόνη πραγματική επίπτωση της μείωσης των εισφορών ήταν η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως, ενώ κάποιοι από τους Θεσμούς έχουν αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος, στο εσωτερικό της χώρας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αρνούνται να το πράξουν. Σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι έκτοτε, κάποιοι από τους Θεσμούς έχουν δηλώσει τουλάχιστον ότι η πολιτική που επέβαλαν στην Ελλάδα υπήρξε αποτυχημένη και καταστροφική. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν αυτήν την πολιτική, αρνούνται να κάνουν κάτι ανάλογο».

Σκιαγραφώντας τη στάση των δύο πρώην κυβερνητικών κομμάτων, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν πως «τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται σήμερα να κρύψουν την οργή τους για τη συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις».

Προχωρούν, δε, ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης εύχονται η κυβέρνηση να εξωθηθεί σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων: «Για να πούμε με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει στην πράξη: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί. Αυτό φάνηκε άλλωστε, από την στάση των κομμάτων αυτών στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών».

Επιπλέον, κάνουν λόγο για «έναν ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό πολιτικό τακτικισμό, που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα», ενώ σημειώνουν: «Αυτό, άλλωστε, εξηγεί την ελάχιστα εποικοδομητική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ας σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται με το νομοσχέδιο αυτό είναι η πρώτη που διαμορφώνεται με κυβερνητική πρωτοβουλία και μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι με mail από τους δανειστές».

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνούνται να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για το ασφαλιστικό: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε δικαίωμα να απέχουν από τον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να αυτοεγκλωβίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Όσο όμως και αν πασχίζουν, δεν μπορούν να ματαιώσουν τον διάλογο αυτόν, που έχει ήδη ξεκινήσει με την κοινωνία και προχωράει με παραγωγικό τρόπο. Η σημερινή βελτιωτική παρέμβαση στο ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων με μπλοκάκι, το αποδεικνύει».

Καταλήγουν, λέγοντας: «Με βάση την συναίνεση γύρω από το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εύχονται να χαθεί η μάχη αυτή, είναι καλύτερα να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές».

Πηγή: protothema.gr