«Η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο

Gazzetta team
«Η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο
«Δεν μπορούμε να βγάλουμε μια χώρα από το ευρώ αν δεν το θέλει η ίδια» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο ο οποίος πάντως δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Börsen-Zeitung (και που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σήμερα η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί. Όμως όπως υποστήριξε «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι ευθύνη της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Κοστάντσιο έκανε καθαρό ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν μια χώρα αποφασίσει μόνη της να βγει από το ευρώ, και δεν μπορεί να απελαθεί νόμιμα από την Ευρωζώνη. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να της «ασκηθεί κάποια πίεση» προς αυτή την κατεύθυνση».

«Η ΕΚΤ δεν έχει γνώμη για το αν μια χώρα μπορεί να μπει ή να φύγει από το ευρώ. Είμαστε μόνο υπεύθυνοι για την διασφάλιση της ενότητας της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της. Όμως κάθε συζήτηση για την ενδεχόμενη έξοδο μίας χώρας εξασθενεί τη νομισματική ένωση συνολικά και επίσης σημαίνει πρόσθετα οικονομικά κόστη για όλες τις χώρες»

Μιλώντας μεταξύ άλλων και για την προσφυγική κρίση, αφού έπλεξε το εγκώμιο στην Γερμανική κυβέρνηση για την υπευθυνότητα που έδειξε στο συγκεκριμένο θέμα, θεωρεί ότι μετά τον μεγάλο αιφνιδιασμό του καλοκαιριού, η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό πιο αποτελεσματικό έλεγχο. Και ίσως αποδειχτεί ένα καλό πράγμα για την Ευρώπη καθώς όπως υποστήριξε «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα έντονο δημογραφικό πρόβλημα, και η είσοδος ενός δυναμικού και ενεργού πληθυσμού μπορεί να αλλάξει πολλά από τα οικονομικά δεδομένα σε πολλές χώρες»

Πηγή: protothema.gr