Τελικά πως επηρεάζουν τον οργανισμό οι Χριστουγεννιάτικες... κραιπάλες;

Gazzetta team
Τελικά πως επηρεάζουν τον οργανισμό οι Χριστουγεννιάτικες... κραιπάλες;
Την περίοδο των Χριστουγέννων, το φαγητό έχει την… τιμητική του. Στα ρεβεγιόν και τα γιορτινά τραπέζια τα περίτεχνα και γευστικά πιάτα πάνε και έρχονται ενώ τα γλυκά «κλείνουν» πάντα το οποιοδήποτε γεύμα. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το εξής: Πειράζει οι άνθρωποι που κατά τα άλλα ζουν υγιεινά να το ρίχνουν έξω στις γιορτές και να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και γλυκά απ' ότι συνήθως;

Η απάντηση, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο BBC, είναι και ναι και όχι. «Όλα έχουν σχέση με το πόσο πολύ θα το ρίξει κάποιος έξω» απαντάει ο Μπάρι Κάμπελ, γαστρεντερολόγος από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ο γιατρός εξηγεί ότι εκτός από την αύξηση της χοληστερίνης και του… βάρους, σημασία έχει και το γεγονός ότι η υπερκατανάλωση τροφής ερεθίζει το γαστρεντερολογικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπερβολικές ποσότητες τροφής επηρεάζουν την ισορροπία των ευεργετικών αλλά και βλαβερών βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο και έτσι μπορεί να προκληθεί κάποια φλεγμονή. «Οι διαφοροποιήσεις που θα προκληθούν με την υπερκατανάλωση φαγητού προφανώς δεν είναι καλές βραχυπρόθεσμα αλλά δύσκολα θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες» δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ο Δρ. Κάμπελ.

Πoιο είναι το μυστικό; Μια… κραιπάλη που ακολουθείται από μερικές ημέρες πιο προσεγμένης διατροφής. Ο Τζόναθαν Χορ, επίσης γαστρεντερολόγος από την Κλινική του Λονδίνου, συμφωνεί ότι μερικές μέρες κραιπάλης δεν πρέπει να ανησυχούν κανέναν. «Μια μέρα δεν κάνει κακό –μπορεί να έχετε όμως δυσπεψία εκείνο το βράδυ» δήλωσε ο ίδιος στο βρετανικό δίκτυο.

Παρόλα αυτά τονίζει ότι τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερα μέσα στις γιορτές, η υπερκατανάλωση φαγητού δεν περιορίζεται μόνο σε μια μέρα. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine δείχνει ότι παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι παχαίνουν πολύ κατά τη διάρκεια των εορτών, η αύξηση του βάρους δεν είναι τόσο δραματική όσο νομίζουν.

Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι δεν φροντίζουν να απαλλαγούν από τα έξτρα κιλά τον Ιανουάριο, αυξάνοντας το βάρος τους σταδιακά μέσα στο χρόνο –κάτι το οποίο επιβαρύνει τη γενική εικόνα της υγείας τους. Και τι συμβουλεύουν τελικά οι ειδικοί; «Η συμβουλή που θα έδινα στους ανθρώπους είναι να περάσουν καλά αλλά στη συνέχεια να… πληρώσουν το τίμημα –περιορίστε το φαγητό για μερικές ημέρες και περπατήστε λίγο παραπάνω» απάντησε ο κ. Χορ.

Πηγή: ethnos.gr