Ασπίδα προστασίας της ΜΕΤΑδράσης για τα ασυνόδευτα παιδιά (pics)

Gazzetta team
Ασπίδα προστασίας της ΜΕΤΑδράσης για τα ασυνόδευτα παιδιά (pics)
Δίπλα στα παιδιά που φτάνουν στην χώρα μας χωρίς τους γονείς τους βρίσκεται η ΜΕΤΑδράση, μια προσπάθεια που αξίζει να στηριχθεί, ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Μέσω της Υπηρεσίας SMS «ΠΡΟΣΦΕΡΩ», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των COSMOTE, VODAFONE & WIND, οι συδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν, στέλνοντας το μήνυμα «ΔΡΑΣΗ» στον αριθμό 19059 από τις 24/12/2015 έως τις 30/12/2015, να προσφέρουν 1 ευρώ στην υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών.

(Η χρέωση μαζί με το ΦΠΑ είναι 1,23 ευρώ)

Ο 8χρονος Αλί Ρεζά βρέθηκε να περπατά μόνος του στους δρόμους της Χίου. Η 12άχρονη Χαμίντα επιβίωσε από ναυάγιο, έχοντας χάσει στα κύματα τους γονείς και τα αδέρφια της. Ο 9άχρονος Ομράν χωρίστηκε βίαια από την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του περάσματος από την Τουρκία και κατέληξε μόνος στη Λέσβο. Ο 15 χρόνων τυφλός Φαρχάντ έφτασε μέχρι την Ελλάδα «κρατώντας χέρια» με στόχο να φτάσει στον αδερφό του στη Γερμανία. Η 13άχρονη Αϊσέ έφυγε από τη χώρα της για να αναζητήσει ασφαλή ζωή και να μπορέσει να πάει σχολείο.

Εκατοντάδες παιδιά φτάνουν μόνα τους στην Ελλάδα, από χώρες όπου επικρατούν βία και συγκρούσεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς. Αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης κι εκμετάλλευσης.

Η ΜΕΤΑδραση, Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υποστηρίζει τα ασυνόδευτα παιδιά με μια σειρά από δράσεις, που υλοποιούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας:

  • Τα συνοδεύει από επισφαλείς συνθήκες ή συνθήκες κράτησης, κυρίως στα σύνορα, προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας (2.816 παιδιά έχουν συνοδευτεί σε διάστημα 4,5 ετών)

  • Τους παρέχει προστασία και εξατομικευμένη φροντίδα μέσω των μελών του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (275 παιδιά έχουν υποστηριχτεί σε 8 μήνες)

  • Τους προσφέρει νομική στήριξη & προσωρινή φιλοξενία σε επιλεγμένες οικογένειες αντίστοιχου πολιτισμικού περιβάλλοντος (πάνω από 200 παιδιά έχουν επωφεληθεί από τη νομική στήριξη)

Σήμερα, η ΜΕΤΑδραση προχωρά στη δημιουργία μεταβατικών δομών φιλοξενίας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, με στόχο την προστασία των παιδιών από την κράτηση και τα κυκλώματα: Κανένα παιδί πίσω από κάγκελα – κανένα παιδί σε χέρια διακινητών!

Γίνε χορηγός της προσπάθειάς αυτής! Με κάθε ευρώ που προσφέρεις στη ΜΕΤΑδραση, συμβάλλεις στην στήριξη ενός ασυνόδευτου παιδιού, βελτιώνοντας τη μελλοντική ζωή του.

Η χρήση της υπηρεσίας «ΠΡΟΣΦΕΡΩ» ενεργοποιήθηκε μετά από χορήγηση άδειας με απόφαση της Αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν στη Μεταβατική Δομή φιλοξενίας της Λέσβου και στις υπό σύσταση Μεταβατικές δομές της Χίου και της Σάμου και ειδικότερα θα χρησιμοποιηθούν για:

  • αγορά τροφίμων και ειδών υγιεινής

  • πληρωμή εστιατορίου

  • κάλυψη ιατρικών και παραϊατρικών εξόδων

  • συνεισφορά στην πληρωμή ενοικίου

  • αγορά εξοπλισμού

  • έξοδα μετακίνησης

Περισσότερες πληροφορίες: www.metadrasi.org