Τσίπρας: Έτος... γονιμοποίησης των αγώνων το 2016

Gazzetta team
Τσίπρας: Έτος... γονιμοποίησης των αγώνων το 2016
Επιτάχυνση ρυθμών και καλύτερο συντονισμό στο κυβερνητικό έργο ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός - «Οι καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται» τόνισε - Παρείχε διαβεβαιώσεις για τις κύριες συντάξεις, ώστε να κάνουν... ήρεμα Χριστούγεννα οι βουλευτές στις περιφέρειές τους.

Με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το τελευταίο για το 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να κλείσει με θετικό πρόσημο τη χρονιά που φεύγει, έστω στο επίπεδο των εντυπώσεων, και να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

Απευθυνόμενος κυρίως προς τους βουλευτές του, που είναι σε δύσκολη θέση λόγω των όσων ψήφισαν και όσων έχουν μπροστά τους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο λαός τους ψήφισε για να εφαρμόσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν». Είναι σαφές ότι, για όσους δεν θα θελήσουν να ψηφίσουν τα μέτρα που έρχονται, το Μέγαρο Μαξίμου τους δείχνει να ακολουθήσουν τον δρόμο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και να παραδώσουν την έδρα τους.

Υπέθαλψε όμως και τον κομματικό τους πατριωτισμό, λέγοντας ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, εμείς αντέξαμε, άλλοι ήταν που δεν άντεξαν», τους καθησύχασε αποτασσόμενος τις «τερατογενέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, περί κυβερνήσεων συνεργασίας -είναι κάτι που δεν θέλουν να ακούνε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σημαντικότερο ίσως, και εν όψει των εορτών που θα πάνε στις περιφέρειές τους, είναι ότι διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ότι δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων και ότι αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή στο ασφαλιστικό».

Επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι «η συμφωνία με τους δανειστές ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί μείωση των κύριων συντάξεων». Προδιέγραψε ότι το ασφαλιστικό θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και επανέφερε τον στόχο της μείωσης του χρέους, λέγοντας ότι το ασφαλιστικό αποτελεί τον τελευταίο σταθμό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση.

Πάντως, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι, το ασφαλιστικό προκειμένου να κλείσει συντάσσεται για μια ακόμη φορά βιαστικά και είναι αμφίβολο εάν δεν θα υπάρξει περιπλοκή με τους δανειστές.

Θέλησε ακόμη ο κ. Τσίπρας να εμφυσήσει κάποια αισιοδοξία στους βουλευτές του, ώστε να αντέξουν τα δύσκολα που είναι μπροστά, λέγοντας ότι «ο ορίζοντας της κυβέρνησης υπερβαίνει το μνημόνιο», καθώς επίσης ότι «οι Kασσάνδρες διαψεύστηκαν στις προβλέψεις τους για την οικονομία όσον αφορά την ύφεση του 2015, αλλά και την αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ακολούθως το 2016 θα είναι χρόνια που η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης».

Υπουργός του πάντως σχολίαζε ότι «μόνο τις μισές δυσκολίες έχουμε περάσει, οι άλλες μισές είναι μπροστά μας».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα πρώτα 11 νομοθετήματα της κυβέρνησης για το 2016, μεταξύ των οποίων η αξιολόγηση στο Δημόσιο, οι τηλεοπτικές άδειες, η καταπολέμηση λαθρεμπορίου σε καπνικά προιόντα. Μέσα στον Ιανουάριο θα επαναφέρει η κυβέρνηση και το παράλληλο πρόγραμμα, κατάλληλα μονταρισμένο ώστε αυτή την φορά να μην προσκρούσει στο βέτο των δανειστών και ξεφτιλιστεί εντελώς -ήδη η πρώτη απόσυρση ήταν πολύ βαρύ πλήγμα στο ηθικό του κομματικού στρατού που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την χθεσινή τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να αξιοποιούν στοιχεία που δεν έχουν συγκεντρωθεί με νόμιμο τρόπο ο κ. Τσίπρας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αποκάλυψε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Καλογήρου πρόσφατα είχε συνάντηση στο εξωτερικό με τον Φαλτσιανί, παρέλαβε λίστα σε στικάκι με στοιχεία- φωτιά για δεκάδες χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές τις οποίες κατέθεσε στον εισαγγελέα. «Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχιστούν, γιατί υπάρχει πολιτική βούληση» ανέφερε.

Αναφέρθηκε στη διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Πάντως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δεν κατέθεσε τροπολογία για την αλλαγή του ορισμού διοίκησης του ΕΣΡ -όπως είχε παλαιότερα ο πρωθυπουργός-, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει να ολοκληρωθεί η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ, καθώς έχει υπάρξει συνεννόηση να γίνει η τοποθέτηση συναινετικά.

Πάντα για να ακούνε οι βουλευτές που, στις πρόσφατες συναντήσεις του, είχαν κάνει παράπονα, «τράβηξε τ' αυτιά» των υπουργών του, μιλώντας για ανάγκη συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς θα κριθούμε από το έργο μας, να επιταχύνουμε ρυθμούς, να βελτιώσουμε το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Αυτό αφορά κυρίως τους υπουργούς. Οι καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται. Όλοι είμαστε καθημερινά κρινόμενοι».

Συμπυκνώνοντας, για να δώσει μία αισιόδοξη προοπτική, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προχωράμε προς τα μπρος αποφασιστικά και συλλογικά... Η κυβέρνησή μας στηρίζεται σε συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τη δεσμεύει η λαϊκή εντολή του Σεπτέμβρη... Είμαι βέβαιος ότι, όπως με επιτυχία καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές του 2015, έτσι θα καταφέρουμε και το 2016... Οι δύσκολοι αγώνες είναι μπροστά μας, δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση».

«Ο ελληνικός λαός αυτή τη χρονιά έβαλε τη σφραγίδα στις εξελίξεις με τη διπλή αποφασιστικότητα στις κάλπες στις εκλογές και το δημοψήφισμα» είπε ακόμη κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, δε, ότι «ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει με αργούς ρυθμούς, αλλά η Ευρώπη του Δεκέμβρη δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη».

«Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα γονιμοποιήσει αυτούς τους αγώνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Γεροβασίλη μετά το υπουργικό

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι από τις αρχές του χρόνου θα επισπευστεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων, έπειτα από την παραλαβή καινούργιας λίστας από τον κ. Φαλτσιανί και την κατάθεση της στη Δικαιοσύνη.

Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις εισαγγελικές αρχές ηθικά, πολιτικά και υλικά για να επιτελέσουν το έργο τους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα συνδεθεί η εθελούσια επιστροφή χρημάτων με την εισαγγελική έρευνα. Τέλος, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, θα συσταθεί διυπουργικη επιτροπή κατα της διαφθοράς, με τη συμμετοχή των κ.κ. Παπαγγελόπουλου, Αλεξιάδη, Κουίκ, Βασιλειάδη, Καλογήρου και ενδεχομένως του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Τζανακόπουλου.

Επιπλέον, συζητήθηκε ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να βελτιωθεί. Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, ο στόχος της κυβέρνησης για το 2016 είναι να αποτελέσει έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Στη δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, με δέσμευση να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Επίσης το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και τις εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση.

Στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι και οι τηλεοπτικές άδειες. Η κυρία Γεροβασίλη ανέφερε σχετικά ότι στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπογράμμισε πως διαφαίνεται θετική στάση της ΝΔ και συνολικά της αντιπολίτευσης για τη νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ανέφερε, ωστόσο, πως, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι το νομοσχέδιο για την κοινωνική πολιτική, γνωστότερο και ως «παράλληλο πρόγραμμα».

Πηγή: protothema.gr