Ιρανοί χάκερ στόχευσαν φράγμα στη Νέα Υόρκη το 2013

Gazzetta team
Ιρανοί χάκερ στόχευσαν φράγμα στη Νέα Υόρκη το 2013
To περιστατικό ήταν «καμπανάκι» για τις αμερικανικές αρχές, επιδεικνύοντας ότι το Ιράν είχε ανώτερες δυνατότητες κυβερνοπολέμου από ό,τι πιστευόταν και μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στον «πραγματικό κόσμο».

Ιρανοί κυβερνοκατάσκοποι/ χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα ελέγχου ενός μικρού φράγματος σε απόσταση μικρότερη των 20 μιλίων από τη Νέα Υόρκη πριν από δύο χρόνια, πυροδοτώντας προβληματισμούς οι οποίοι έφτασαν μέχρι τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται εν ενεργεία και μη αξιωματούχους των ΗΠΑ και ειδικούς που έχουν γνώση επί του θέματος.

Η παραβίαση έλαβε χώρα εν μέσω επιθέσεων από χάκερ που συνδέονταν με την κυβέρνηση του Ιράν με στόχο τις ιστοσελίδες αμερικανικών τραπεζών, και λίγα χρόνια μετά την πρόκληση ζημιών σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις μέσω του διαβόητου κυβερνοόπλου Stuxnet, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το ζήτημα της τρωτότητας υποδομών αποτελεί σημαντικό πονοκέφαλο για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού δικτύου είναι απροστάτευτο πρακτικά στο Ίντερνετ- και, εν αντιθέσει με έναν κανονικό πόλεμο, κάποιες φορές είναι δύσκολο να γνωρίζεις πού έχει χτυπήσει ο αντίπαλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σημειώνεται πως οι ομοσπονδιακοί ερευνητές αρχικά νόμιζαν ότι είχε στοχευθεί ένα πολύ μεγαλύτερο φράγμα, στο Όρεγκον.

To περιστατικό, σημειώνει η WSJ, ήταν «καμπανάκι» για τις αμερικανικές αρχές, επιδεικνύοντας ότι το Ιράν είχε ανώτερες δυνατότητες κυβερνοπολέμου από ό,τι πιστευόταν και μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στον «πραγματικό κόσμο».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου έχει χαρακτηρίσει τους Ιρανούς χάκερ απρόβλεπτους και ικανούς «παίκτες».

Όσον αφορά στο ποιος ήταν στόχος, δύο πηγές με γνώση επί του θέματος εκτιμούν ότι ήταν το Bowman Avenue Dam, και ότι οι χάκερ δεν πήραν τον έλεγχό του, αλλά πραγματοποίησαν «αναγνώριση» του συστήματος.

Πηγή: protothema.gr