Προθεσμία 24 ωρών στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα

Gazzetta team
Προθεσμία 24 ωρών στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα
Προθεσμία 24 ωρών προκειμένου η Ελλάδα να εφαρμόσει τα τρία τελευταία προαπαιτούμενα και να λάβει την υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, δίνει το Euro-working Group, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εάν η Αθήνα μπορέσει να υλοποιήσει τις εκκρεμότητες έως την Παρασκευή, τότε η αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ είναι δυνατό να γίνει τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, μέχρι αύριο, η Ελλάδα πρέπει να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί. Την ίδια στιγμή πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η εκταμίευση είναι δυνατόν να γίνει και την Παρασκευή, εάν συμμορφωθούν οι ελληνικές αρχές με τις απαιτήσεις των δανειστών εγκαίρως. Πάντως, η ακριβής ημερομηνία εκταμίευσης υπόκειται και σε διαδικαστικά ζητήματα του ESM, το αργότερο ως τη Δευτέρα. Η ίδια πηγή επίσης εκτιμά πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Πήραν πίσω το «παράλληλο» πρόγραμμα

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» το οποίο και απέσυρε–προς ώρας τουλάχιστον- πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια και αναμένεται να το επαναφέρει τη νέα χρονιά, μετά και από συνεννόηση με το κουαρτέτο.

Μετά και τις αντιδράσεις δανειστών αλλά και βουλευτών, επειδή το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς καν να έχει κοστολογηθεί επαρκώς και με διαδικασίες-εξπρές για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τον υπουργό κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Υγείας κύριο Ανδρέα Ξανθό και άλλους,

​Κυβερνητικος αξιωματούχος δήλωσε στο newmoney.gr ότι το νομοσχέδιο ​δεν θα προχωρήσει στη Βουλή αλλά ​θα έρθει μετά τις γιορτές και ότι η απόφαση αυτή είναι οριστική.

Για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να μη θεωρηθεί «μονομερής ενέργεια» η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Επί της ουσίας, κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε, ​την ενόχληση των θεσμών για την κίνηση του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά "έχουν και ​αυτοί τα δίκια τους".

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» δημιούργησε ερωτηματικά και αμφιβολίες στο κουαρτέτο και προωθήθηκε στην Βουλή ως «αντίβαρο» για τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση με τους δανειστές.

Μετά τις 7 Ιανουαρίου η συζήτηση

Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παραλλήλως ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή και την Ολομέλεια αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Η προγραμματισμένη για σήμερα στις έξι το απόγευμα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την συζήτηση επι της αρχής του νομοσχεδίου και την συζήτηση των άρθρων αναβάλλεται. Η συζήτηση επρόκειτο να διεξαχθεί χωρίς την παρουσία της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και το Ποταμιού που είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι γιατί οι προωθούμενες διατάξεις δεν έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν είχαν επεξεργαστεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

«Οπου δεν αναφέρονται ποσοτικοποιημένες δημοσιονομικές επιπτώσεις δεν αποστέλησαν τα σχετικά στοιχεία από τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΓΛΚ.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι μεταξύ των άρθρων έχουν παρεισφρήσει «φωτογραφικές» και «ρουσφετολογικές» ρυθμίσεις.

Πηγή: newmoney.gr