Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια «χώρισε» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Gazzetta team
Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια «χώρισε» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Ωστόσο στο ομοφοβικό παραλήρημα του εισηγητή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη ότι «η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων», αντέδρασε μόνο ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν αντιδικούμε. Θεωρητική συζήτηση κάνουμε».

Σε ρήγμα που έφτασε μέχρι του σημείου και λεκτικών διαξιφισμών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οδήγησε το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγαρια.


Το κόμμα του Πάνου Καμμένου για δεύτερη φορά - η πρώτη στο νομοσχέδιο για την παροχή ιθαγένειας - καταψήφισε κυβερνητική πρόταση αναδεικνύοντας το ιδεολογικό χάσμα των δύο κομμάτων.

Κι αυτο παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ότι θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές αλλαγές προκειμένου να κάμψει τις ισχυρές αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει μια σειρά διατάξεων όπως το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε ότι θα γίνει τροποποίηση προκειμένου «να διευκρινίζεται ρητά ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν αφορά την υιοθεσία και είναι θέμα που θα εξεταστεί προσεχώς. Η διατύπωση θα το καθιστά σαφές. Θα διευκρινιστεί ότι αυτή την στιγμή δεν ορίζεται η υιοθεσία».

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η ααφορά του εισηγητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ότι «η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων» στη γραμμή του Πάνου Καμμένου ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη παραλλήλισε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία. Αλλά ακόμα μεγαλύτερη αίθηση προκάλεσε η ήπια αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται πρόθυμοι να αναχθούν ακόμα και ακραία ομοφοβικές απόψεις για να μην διαταράξουν το κυβερνητικό «σύμφωνο συμβίωσης» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Το σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούσε να μην έρθει τώρα. Θα μπορούσαμε να συζητάμε κάτι άλλο σήμερα. Είναι ένα σύμφωνο συμβίωσης το οποίο είμαι πεπεισμένος ότι παραπέμπει σε συνέχεια ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβαίνουν σε γάμο και υιοθεσία. Προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας. Η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων», είπε ο κ. Κατσίκης με την κυρία Βασιλική Κατριβάνου και τους υπόλοιπους βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος να σιωπούν.

Η μοναδική αντίδραση ήρθε απο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα ο οποίος είπε «λέτε ότι πιστεύετε στην αξία των ανθρώπων. Ποιων ανθρώπων; ‘Όλων; Δεν υπάρχει παρεκτρεπόμενος εκτός εκείνων που ο νόμος ορίζει» και να διευκρινίσει στο τέλος «δεν αντιδικούμε. Θεωρητική συζήτηση κάνουμε».

Πάντως, για την επί της αρχής ψηφοφορία υπέρ τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας ήρε τις αρχικές επιφυλάξεις (σ.σ. όχι για τις διατάξεις που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης) και υπερψήφισε όταν οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.

Πηγή: protothema.gr