+slo-gun

Αρχισαν οι έπαφες της τρόικας με τους υπουργούς

Αρχισαν οι έπαφες της τρόικας με τους υπουργούς

Αρχισαν οι έπαφες της τρόικας με τους υπουργούς

Είδαν τον Σκουρλέτη - Τι προτείνει η κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ - Κρίσιμο ραντεβού με Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.

Νέες επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει απόψε η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να «κλείσει» η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στο επίκεντρο των νέων συναντήσεων της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» βρίσκονται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ η πρώτη επαφή έγινε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη,

Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αφού λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης ο κ. Σκουρλέτης έπρεπε να αποχωρήσει, ώστε να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει, αντί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την απόσχιση του διαχειριστή από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρεία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση με τους θεσμούς, αύριο Τετάρτη.

Οι θεσμοί θα συναντηθούν, επίσης, απόψε με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, με βασικό θέμα το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ το τελευταίο ραντεβού θα γίνει με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

 

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα

Σημειώνεται ότι η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων που απομένουν θα επιτρέψει την εκταμίευση της τελευταίας εκκρεμούσας υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά θα επίσης επιτρέψει την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, που αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο.

Η Επιτροπή φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα την ακριβή λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Δημοσιονομικά

1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ: Μετά την παρουσίασή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προτείνουν στους Θεσμούς προκειμένου να τεθούν σε διαπραγμάτευση τους βασικούς πυλώνες για τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης ΓΓΔΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση της αντίστοιχης νομοθεσίας πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων: Οι ελληνικές αρχές θα λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν τις φορολογικές εισπράξεις: α. Εφαρμογή μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νόμων εάν κριθεί απαραίτητο, για διασταύρωση ελέγχων στις δεξαμενές καυσίμων (σταθερές ή κινούμενες) ούτως ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, β. Δημιουργία επιτροπής προμηθειών, η οποία θα προωθήσει την απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε: α. Έκδοση της υπουργικής απόφασης για εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία και β. Έκδοση υπουργικής απόφασης για μείωση των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες.

Μεταρρυθμίσεις

4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ: Θα τεθεί σε λειτουργία η επιτροπή επιλογών του ΤΧΣ για τον διορισμό διευθυνόντων συμβούλων και προέδρων, συμπεριλαμβανομένων α. Η επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο επιλογής, β. Κατάθεση πρότασης από το ΤΧΣ προς το EWG των αμοιβών των μελών της ειδικής επιτροπής επιλογών, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και γ. Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παραπάνω, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

5) Τη νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών: α. Υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης για την παροχή στήριξης στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, β. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκδώσει απόφαση για τη διαδικασία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καθοριστεί η ανώτατο ικανότητα πληρωμής των υπόχρεων, αλλά και το ύψος της βοήθειας που μπορούν να λάβουν, γ. Κατάθεση ενός λεπτομερούς σχεδίου για τη δημιουργία ενός Ταμείο Φερεγγυότητας έως τα τέλη Ιουνίου 2016, το οποίο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και θα παράσχει στις τράπεζες τα στοιχεία για την φερεγγυότητα των δανειοληπτών.

6) Τη στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια: Περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία αφορούν: α. Τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, β. Δημιουργία ειδικού πλαισίου που αφορά τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά αλλά και άλλων μορφών, γ. Δημιουργία ενός ειδικού συντονιστικού φορέα υπό την εποπτεία της ΤτΕ, ο οποίος θα εξετάσει τα χρέη που υπάρχουν τόσο προς τον ιδιωτικό όσο και προς τον δημόσιο τομέα, δ. Έκδοση προεδρικού διατάγματος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό δίκτυο ενημέρωσης για τα υπάρχοντα δάνεια, ε. Η ΤτΕ θα θεσπίσει τη θέση ενός Ειδικού Εκκαθαριστή, οι αποδοχές του οποίου θα συνδέονται άμεσα με την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του έργου του, στ. Το ΤΧΣ θα ορίσει ένα εκτελεστικό μέλος που θα είναι επικεντρωμένο στην ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζ. Θα δημιουργηθεί ένας ειδικός συντονιστικός φορέας για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

7) Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ: Οι αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή τα 10 μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ, που αφορά πετρελαϊκά προϊόντα και αναψυκτικά.

8) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα: Οι αρχές θα πρέπει να επανεκδόσουν υπουργική απόφαση η οποία θα οδηγεί στη δημιουργία μίας διυπουργικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα κλειστά επαγγέλματα.

9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία: Με βάση την εφαρμογή του νόμου 4314/2014 σχετικά με τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Επενδύσεων καθορίζονται τα εξής. Για τα πέντε έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων και για τα έργα του μετρό και των λυμάτων και των στερεών αποβλήτων, οι αρχές σε συνεργασία με τους θεσμούς: (α) θα συντάξουν σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα ή τους αναδόχους (β) με την συντονιστική επιτροπή θα αξιολογείται το σχέδιο δράση.

10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία: α. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα ούτως ώστε να αλλάξει ριζικά ο νόμος 4269, ο οποίος αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, β. Συμφωνία με τους θεσμούς προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον καθορισμό του τι είναι δασική περιοχή.

11) Ενέργεια (ΑΔΜΗΕ): Οι αρχές θα πρέπει να λάβουν τελικά μέτρα (στα οποία θα περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση των καθοριστικών ημερομηνιών για την κατάθεση των αντίστοιχων προτάσεων) προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή να ανακοινώσουν ισοδύναμα μέτρα, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και να εξασφαλίσουν την πλήρη ανεξαρτητοποίησή του από τη ΔΕΗ.

12) Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο: Οι αρχές θα: α. καταθέσουν συγκεκριμένο πλάνο για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το αργότερο έως τις αρχές του 2016 και β. Θα ολοκληρώσουν τα εναπομείναντα μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με του θεσμούς στο δ' τρίμηνο του 2015.

Δημόσια διοίκηση

13) Μισθολόγιο στο Δημόσιο: Οι αρχές: α. θα εφαρμόσουν την απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 και β. θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία για μείωση του εργασιακού κόστους.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet