«Ανακωχή» Ελλάδας - ΕΕ μετά τα μέτρα για το προσφυγικό

Gazzetta team
«Ανακωχή» Ελλάδας - ΕΕ μετά τα μέτρα για το προσφυγικό
Απομακρύνεται, προς το παρόν, το σενάριο αποπομπής της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν - Μουζάλας: Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας - Άσελμπορν: Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν - Αβραμόπουλος: Ενωμένοι στον κοινό μας στόχο

Απομακρύνεται, προς το παρόν, ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε απόψε στις Βρυξέλλες, έκρινε ότι οι κινήσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το θέμα, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου περί τα μέσα Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι είναι καιρός να πάψουν τα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς η απάντηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «περισσότερη Σένγκεν».

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά αναγνωρίστηκε η προσφορά της, ενώ έκανε λόγο για εχθρική αντιμετώπιση ορισμένων κρατών-μελών, που ζήτησαν ακόμα και την αποστολή στρατού στην Ελλάδα, για να ελέγξει τα σύνορά της.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε, χωρίς πάντως να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, πως η μεταναστευτική κρίση δεν αποτελεί πρόβλημα της Ελλάδας και μπορεί να ελεγχθεί μόνο εντός της Τουρκίας.

Άσελμπορν: Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Ζαν Άσελμπορν, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι εθνική απόφαση».

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για τις κινήσεις που έκανε την Πέμπτη η Ελλάδα σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μετά τη σύσταση της Κομισιόν.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης» τόνισε ο Άσελμπορν, χαρακτηρίζοντας «σωστή κίνηση» τις ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (Rabit), που αναμένεται να αναπτυχθούν στο Aιγαίο.

Κομισιόν: Υλοποιήστε άμεσα τις υποσχέσεις σας για τα «hotspots»

Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική πλευρά είχαν έρθει, νωρίτερα, από την Κομισιόν, καθώς ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαιρέτισε τη λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, που δέχθηκε τα αιτήματα των Ευρωπαίων εταίρων της, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων.

Οι απαιτήσεις αυτές είχαν φέρει την κυβέρνηση απέναντι σε σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εάν δεν δεχόταν να αναπτυχθούν δυνάμεις της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, δεν ενεργοποιούσε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αλλά και δεν επισπεύσει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής (hotspot) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -μόλις χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο εν λόγω ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Επιτροπή υποδέχεται τις νέες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει τώρα από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν εντός του χρονικού περιθωρίου τις δεσμεύσεις τους για ανάπτυξη νέων κέντρων υποδοχής στα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής (hotspot), η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη θέση της να υλοποιήσει πέντε νέα κέντρα υποδοχής. Υπάρχει ήδη ένα στη Λέσβο και η εργασία επισπεύδεται στα υπόλοιπα νησιά. Ελπίζουμε να υπάρξει απτή πρόοδος πριν το τέλος του έτους, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Αβραμόπουλος: Ενωμένοι στον κοινό μας στόχο

Από την πλευρά του, την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ευρωπαϊκή Αστυνομία ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα μεσούσης της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τη θέση σε ισχύ των συμπεφωνημένων απαιτείται πλέον μόνο η υπερψήφισή τους από το Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αρχίζει από 1/1/2016 η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) της Europol.

Περαιτέρω, ο Έλληνας Επίτροπος σημείωσε ότι το Συμβούλιο κατέληξε και σε συμφωνία στο ζήτημα του PNR, για την ανταλλαγή δηλαδή μεταξύ των αρμόδιων αρχών, στοιχείων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την τρομοκρατία με τις διατάξεις της οποίας ποινικοποιούνται όχι μόνο οι τρομοκρατικές πράξεις αλλά και όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης, της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, σε όλη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε επιπροσθέτως ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης σχετικά με την παράνομη κατοχή και διακίνηση όπλων και πυρομαχικών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, με στόχο να βελτιωθούμε στη μάχη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, είναι μία βασική δράση που προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Πρέπει να στερήσουμε από τους τρομοκράτες και τις τρομοκρατικές οργανώσεις τα χρηματικά μέσα που ευνοούν το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απάνθρωπων στόχων τους».

Σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών, ο Επίτροπος «παρότρυνε για μία ακόμη φορά τους αρμόδιους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, ιδίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους ξένους τρομοκράτες μαχητές».

«Η δράση μας δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο σήμερα. Βιώνουμε την περίοδο αυτή στιγμές στις οποίες δοκιμάζονται η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών μας» δήλωσε εμφατικά ο κ. Αβραμόπουλος συμπληρώνοντας: «Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο. Η ασφάλεια και οι ελευθερίες των πολιτών μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας, και είμαστε αποφασισμένοι να τις προστατεύσουμε».

Πηγή: protothema.gr