To FBI γνώριζε τους Ισλαμιστές συνομιλητές του δολοφόνου του Σαν Μπερναντίνο

Gazzetta team
To FBI γνώριζε τους Ισλαμιστές συνομιλητές του δολοφόνου του Σαν Μπερναντίνο
Οι αρχές παρακολουθούσαν άλλους υπόπτους αλλά δεν είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον Σαγέντ Φαρούκ που αιματοκύλισε το κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες μαζί με τη σύζυγό του.

Mέσω των social media επικοινωνούσε με ισλαμικά δίκτυα ο μακελάρης του κέντρου αγωγής ατόμων με ειδικές ανάγκες, Σαγέντ Φαρούκ, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του αιματοκύλισε το Σαν Μπερναντίνο, την ώρα που το FBI εμφανίζεται εκτεθειμένο, καθώς οι ισλαμικοί σύνδεσμοι του 28χρονου άνδρα βρίσκονταν στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών ενώ ο ίδιος όχι.

Σύμφωνα με το CNN και το Associated Press, τα άτομα που συνομιλούσε ο δράστης θεωρούνταν ύποπτα για τρομοκρατία και βρίσκονταν στο στόχαστρο του FBI, ενώ ο Σάγεντ Φαρούκ δεν είχε απασχολήσει ουδέποτε τις αμερικανικές αρχές. Ο μακελάρης έγραφε επίσης συχνά στο Διαδίκτυο ότι περνούσε πολύ χρόνο σε τζαμί για να προσευχηθεί.

Την ώρα που το FBI προσπαθεί να διαλευκάνει τα κίνητρα του Φαρούκ αλλά και το αν πρόκειται για συντονισμένη επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους, οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι ο 28χρονος άνδρας έλεγε συνεχώς ότι οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν το Ισλάμ. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", ο Φαρούκ και η σύζυγός του από το Πακιστάν, δύο εβδομάδες πριν το μακελειό, είχαν συγκρουστεί με τον 52χρονο Έλληνα εβραϊκής καταγωγής Νικόλα Θαλασσινό με τον οποίο ήταν και συνάδελφοι. Σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε έντονος διάλογος όσον αφορά τη σχέση του Ισλάμ με τη βία και ενώ ο Φαρούκ επέμενε ότι η θρησκεία του είναι ειρηνική και οι δυτικοί δεν την καταλαβαίνουν, ο Θαλασσινός υποστήριζε το αντίθετο με αποτέλεσμα να σηκωθεί οργισμένος και να φύγει από το χώρο που βρισκόντουσαν. Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοί τους, με τον Θαλασσινό, Μεσσιανικό Εβραίο, ο Φαρούκ συζητούσε ουκ ολίγες φορές για την πολιτική και την θρησκεία. Οι Μεσσιανικοί Εβραίοι πιστεύουν στο Χριστό αλλά έχουν κρατήσει πολλά από τον Ιουδαϊσμό. Το θρησκευτικό αυτό κίνημα ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '60 και σε αυτό δεν γίνεται αναφορά στην Τριαδικότητα του Θεού.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Telegraph", o Σαγέντ Φαρούκ ήταν πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Μπερναντίνο. Είχε αποφοιτήσει το 2010 και το πτυχίο του είχε θέμα την περιβαλλοντική υγεία. Η γυναίκα του Φαρούκ, Τασφίν Μαλίκ, ήταν πάντα μαυροφορεμένη και καλυμμένη από πάνω έως κάτω, όπως αναφέρει η Άνι Λάρσεν, γειτόνισσα του ζευγαριού. "Φαινόταν ότι ήταν ένα κανονικό ζευγάρι", υποστηρίζει η Λάρσεν και προσθέτει ότι ο Φαρούκ και η Μαλίκ δεν είχαν δείξει στη γειτονιά ότι είναι ύποπτοι. Σύμφωνα με τους Λος Άντζελες Τάιμς, το γεγονός ότι μία μητέρα που είχε γεννήσει πριν από έξι μήνες άφησε το μωρό της για να εκτελέσει άτομα με ειδικές ανάγκες περιπλέκει την κατάσταση. Πηγές του FBI αναφέρουν ότι δεν είναι εύκολο για μία γυναίκα να αποχωριστεί το μωρό της για μία αποστολή αυτοκτονίας. Για το λόγο αυτό , οι αμερικανικές αρχές εστιάζουν στο παρελθόν της Μαλίκ αλλά και του Φαρούκ.


Πηγή: protothema.gr