Η ρωσική οικονομία απειλείται με κραχ αν το πετρέλαιο πέσει κάτω από 30 δολάρια το βαρέλι

Gazzetta team
Η ρωσική οικονομία απειλείται με κραχ αν το πετρέλαιο πέσει κάτω από 30 δολάρια το βαρέλι
Η Ρωσία παραμένει μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, στηρίζοντας ικανό ποσοστό της οικονομίας της στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως ανέφεραν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές σε έκθεσή τους, αν συνεχιστεί η κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, η ρωσική οικονομία θα κινδυνεύσει σοβαρά με κραχ, ενώ αν η τιμή του βαρελιού πέσει στα 30 δολάρια, θα επέλθει σχεδόν σίγουρα η κατάρρευση.

Πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες, αλλά υπαρκτό σύμφωνα με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, καθώς η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει μειωθεί κατά 63% τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας στα 42 δολάρια το βαρέλι, πολύ χαμηλότερα από τα 100 δολάρια που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2014.

Ο Διεθνής Οργανισμός Παραγωγής Πετρελαίου ζήτησε από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία να μειώσουν την παραγωγή τους, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. Οι παραινέσεις του Οργανισμού δεν έτυχαν ανταπόκρισης από την ηγεσία της αραβικής χώρας, η οποία συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό παραγωγής, αυξάνοντας το παγκόσμιο απόθεμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γκόλντμαν Σακς, η τιμή του πετρελαίου δεν αποκλείεται να κατρακυλήσει ακόμη και στα 20 δολάρια το βαρέλι, αν ο χειμώνας στην Ευρώπη παραμείνει τόσο ήπιος, όσο μέχρι σήμερα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση των διεθνών οικονομικών αναλυτών, η εξέλιξη αυτή θα είναι πολύ καλή για τους οδηγούς και τους καταναλωτές, αλλά πολύ άσχημη για τις παραγωγές χώρες και καταστροφική για το βόρειο σύνδεσμο, του οποίου ηγείται η Ρωσία.

Η Ρωσία δείχνει να έχει προσαρμοστεί στις έως τώρα επαναλαμβανόμενες μειώσεις της τιμής του πετρελαίου, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση, στα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι ή και 20, όπως προβλέπει η Γκόλντμαν Σακς.

Πηγή: protothema.gr