Το Παρίσι σήμερα φώναξε: «Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα φοβηθούμε» (vid&pics)

Gazzetta team
Το Παρίσι σήμερα φώναξε: «Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα φοβηθούμε» (vid&pics)
Συγκλονιστική η ομιλία Ολάντ, δάκρυσε ο Βαλς - Περισσότεροι από 1.000 συγγενείς θυμάτων έδωσαν το παρών στην επίσημη τελετή - Ρίγος στο προσκλητήριο των νεκρών - Ολάντ: Η Γαλλία θα καταστρέψει αυτό τον φανατικό στρατό.

Εικόνες πένθους και συγκίνησης καταφτάνουν σήμερα από το Παρίσι στην ημέρα μνήμης για τα 130 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων πριν από δύο εβδομάδες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 1.000 συγγενείς θυμάτων έδωσαν το παρών στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Απομάχων (Ινβαλίντ), στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Το παρών έδωσε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέστρεψε από τη Μόσχα όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μόλις ακούστηκε ο ύμνος της Γαλλίας, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κάθισε μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης.

Η στρατιωτική μπάντα έπαιξε πένθιμο εμβατήριο και ο Γάλλος πρόεδρος με χαμηλωμένο το κεφάλι άκουσε την Μασσαλιώτιδα. O Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Στιγμιότυπο από την τελετή μνήμης στο στο Ινβαλίντ


Ο Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα εμφανώς συγκινημένος και έδωσε μία συγκλονιστική ομιλία:

«Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, αυτή την ημέρα δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Η Γαλλία χτυπήθηκε δυνατά από μία πράξη πολέμου που σχεδιάστηκε από μακριά. Ολόκληρο το γαλλικό έθνος θρηνεί τα θύματα. Η Γαλλία θα καταστρέψει αυτό τον φανατικό στρατό που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα. Aυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άντρες ήταν η νεολαία της Γαλλίας. Τι θέλουν οι τρομοκράτες; Nα μας χωρίσουν; Θα αποτύχουν γιατί αυτοί είναι η οσμή του θανάτου, όμως εμείς αγαπάμε τη ζωή. Γνωρίζουμε τον εχθρό. Είναι το μίσος. Αυτό που σκότωσε στο Μπαμάκο του Μάλι, στο Παρίσι. Εκατόν τριάντα ονόματα, 130 αθώες ζωές, 130 χαμόγελα που δεν θα ακούσουμε ποτέ ξανά. Για να κερδίσουμε τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, μπορούμε να βασιστούμε στο στρατό μας, στους αστυνομικούς, στο γαλλικό κοινοβούλιο- με την υιοθέτηση μέτρων που διασφαλίζουν την άμυνα της χώρας- και κυρίως, να βασιστούμε σε κάθε Γαλλίδα, σε κάθε Γάλλο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεσμεύτηκε "επίσημα" να κάνει τα πάντα για να "καταστρέψει τον στρατό των φανατικών" κατά τη διάρκεια της 15λεπτης ομιλίας του.

Στην εθνική τελετή για τον φόρο τιμής στους 130 νεκρούς και τους 350 τραυματίες, μέσα στον περίβολο του Μεγάρου των Απομάχων όπου έχουν ταφεί οι μεγάλες μορφές της Ιστορίας της Γαλλίας όπως ο Ναπολέοντας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατήγγειλε "μια ορδή φονιάδων" που έδρασε "στο όνομα ενός τρελού σκοπού και ενός προδομένου Θεού".

"Δεν θα ενδώσουμε ούτε στο φόβο ούτε στο μίσος. Αυτοί που έπεσαν νεκροί στις 13 Νοεμβρίου ενσάρκωναν τις αξίες μας, και είναι καθήκον μας σήμερα περισσότερο από ποτέ οι αξίες αυτές να ζήσουν. Αν ο θυμός μας έχει κυριεύσει, θα τον διοχετεύσουμε στην ήρεμη αποφασιστικότητα να προασπίσουμε την ελευθερία", δήλωσε ο Ολάντ.

Από τους ηγέτες των κομμάτων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους Γάλλους υπουργούς.

Μετά τη λήξη της τελετής στη μνήμη των θυμάτων, αρκετοί Γάλλοι πολίτες παρέμειναν στους γειτονικούς δρόμους του Μεγάρου Απομάχων.

Την ίδια ώρα δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας καθώς δύο από τους τρομοκράτες, ο Σαλάχ Αμπντελσάμ και ο Μοχάμεντ Αμπρίνι παραμένουν ασύλληπτοι.

Για το λόγο αυτό 11.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από την Κυριακή ενόψει της συνόδου για το κλίμα τη Δευτέρα.

Oι Γάλλοι που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν σημαίες, για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Γάλλου προέδρου, έβγαλαν στα μπαλκόνια τους, ότι είχαν στα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας: Mπλουζάκια, καρέκλες, σεντόνια σε κόκκινο λευκό και μπλε χρώμα. Στις βιτρίνες των καταστημάτων, οι κούκλες ντύθηκαν με φορέματα στα τρία αυτά χρώματα.

Πηγή: protothema.gr