Λαγκάρντ: Χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Gazzetta team
Λαγκάρντ: Χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα
«Η ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» - «Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση, ο ESM θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της χώρας» ξεκαθάρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τον... μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) φαίνεται ότι αποτελεί η Ελλάδα και κυρίως το χρέος της, όπως απέδειξε και η σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την έναρξη της Συνόδου Παγκόσμιας Τράπεζας – ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.

Ποιο ήταν το πρώτο θέμα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η κυρία Λαγκάρντ; Μα φυσικά ποια είναι η άποψη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και κατά πόσο το θεωρεί βιώσιμο. Κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη η απάντηση της επικεφαλής του Ταμείου: «εάν το Ταμείο δεν «δει» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα»!

Όσο για ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η «ελάφρυνση», η κυρία Λαγκάρντ είχε την... καλοσύνη, να αφήσει στους Ευρωπαίους την απόφαση. «Η Ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση ο ESM θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της χώρας. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ θα έχει μόνο ρόλο... παρατηρητή»!

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εν γένει δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί και τόσο αισιόδοξο για την Ελλάδα, με δεδομένη την εκτίμησή του – στην έκθεση Fiscal Monitor – η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ότι πιθανώς θα πρέπει να υπάρξει λήψη επιπλέον μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Σύμφωνα με το Ταμείο το πρωτογενές έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 0,5% του ΑΕΠ και όχι στο 0,25% που προβλέπει το Μνημόνιο. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, γίνεται λόγος για πρωτογενές έλλειμμα στο 0,24% του ΑΕΠ.

Εάν επαληθευθεί η εκτίμηση του Ταμείου, αυτό θα «μεταφραστεί» σε μία αρκετά διευρυμένη «τρύπα» κοντά στα 450 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ το κενό αυξάνεται στα 900 εκατ. ευρώ για το 2016, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ισοζύγιο θα είναι μηδενικό αντί στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα, θα συναντηθεί την Κυριακή με την κυρία Λαγκάρντ, έχοντας, με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία, να ανταλλάξει μαζί της απόψεις για το ζήτημα και του χρέους και πιθανώς να βρει στο πρόσωπό της έναν καλό «υπερασπιστή», με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το ζήτημα της αναδιάρθωσης του χρέους σε «σημαία» της. Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Π. Τόμσεν αλλά και με πρόεδρο του ESM, Κ. Ρέγκλινγκ.

Πηγή: newmoney.gr