Βαρουφάκης: Οι δύο «δράκοι» που πρέπει να σκοτώσει με μιας ο Τσίπρας

Gazzetta team
Βαρουφάκης: Οι δύο «δράκοι» που πρέπει να σκοτώσει με μιας ο Τσίπρας
Ως τον πιο δαπανηρό μικρό ανασχηματισμό κυβέρνησης στην ιστορία της Ελλάδας χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, σε νέο άρθρο του στο οποίο προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακροβατεί πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πάγου.

«Με λίγες εξαιρέσεις, οι ίδιοι υπουργοί έχουν επιστρέψει στις ίδιες θέσεις, ως μέρος μίας κυβέρνησης που στηρίζεται από το ίδιο παράξενο ζευγάρι κομμάτων», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο άρθρο του στο Project Syndicate, αναλύοντας το σχηματισμό της κυβέρνησης.

«Ο Τσίπρας καταλαβαίνει ότι η κυβέρνησή του κάνει πατινάζ σε ένα λεπτό στρώμα πάγου, με ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα που δεν μπορεί να πετύχει και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα που οι υπουργοί του μισούν», σημειώνει ακόμη. Στο άρθρο του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται και στην προοπτική ελάφρυνσης χρέους, για την οποία εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι θα συμβεί.

«Αλλά οι δανειστές έχουν κάνει ήδη δύο κουρέματα που- αν και σημαντικά- ήταν πολύ μικρά, έγιναν πολύ αργά και με πολύ τοξικούς όρους. Το ερώτημα για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι αν το επόμενο κούρεμα θα είναι πιο θεραπευτικό από το τελευταίο», γράφει ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι για να συμβεί αυτό, η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε όχι πάνω από 1,5%.

«Η εναλλακτική για τον Τσίπρα είναι να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι η κυβέρνηση μ,μπορεί να συνδυάσει τη συνθηκολόγηση με την τρόικα με τη δική της ατζέντα μεταρρυθμίσεων, με επίθεση στην ολιγαρχία που μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια για τους σκοπούς του περιορισμού του αντίκτυπου της λιτότητας στους πιο αδύναμους Έλληνες», γράφει ακόμη ο κ. Βαρουφάκης.

Για να πετύχει αυτό όμως, καταλήγει πρέπει να «σκοτώσει δύο δράκους με τη μια. Την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και την ανεξάντλητη επινοητικότητα μίας ολιγαρχίας που ξέρει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της, μεταξύ άλλων σφυρηλατώντας ισχυρές συμμαχίες με την τρόικα».

Πηγή: iefimerida.gr