Το «τελευταίο αντίο» στην οικογένεια που συγκλόνισε τον πλανήτη (pics)

Gazzetta team
Το «τελευταίο αντίο» στην οικογένεια που συγκλόνισε τον πλανήτη (pics)
Έπεσε η αυλαία στο δράμα της οικογένειας Κουρντί από την Συρία με τον πατέρα να κηδεύει τα παιδιά και τη γυναίκα του στο Κομπάνι.

Η φωτογραφία του άψυχου κορμιού του ενός από τα νήπια, του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, που ξεβράστηκε σε τουρκική παραλία, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και των εφημερίδων αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις και ενεργοποίηση των ανεπτυγμένων χωρών.

Ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας που κατάφερε να επιβιώσει της τραγωδίας στο Αιγαίο, έβαλε τα κλάματα κατά τη διάρκεια της «Τελετής των Μαρτύρων», βλέποντας τις σορούς των αγαπημένων του ανθρώπων να ενταφιάζονται η μία δίπλα στην άλλη.

kideia-paidia-500

Μιλώντας στο συνοριακό πέρασμα, ο Κούρντι εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες. «Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις –όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες– να δουν τι συνέβη στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.

kideia-paidia1-500

H ιστορία μίας κυνηγημένης οικογένειας

Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν ζούσαν κάποτε ευτυχισμένοι στο Κομπάνι, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Τελικά την πόλη την κατέλαβαν οι μακελάρηδες του Ισλαμικού Κράτους και η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της. Δεν έφυγε όμως με «βάρκα την ελπίδα». Η θεία των παιδιών είχε στείλει πρόσκληση στην οικογένεια από τον Καναδά. Οι τουρκικές αρχές δεν έδιναν την βίζα και έτσι όλοι τους επιβιβάστηκαν στην μοιραία βάρκα για να μπουν παράνομα, για αρχή στην Ελλάδα.

Η βάρκα στα παράλια της Αλικαρνασσού γέμισε με Σύρους. Μίση ώρα αφότου απέπλευσε βυθίστηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια... Δεν είχαν καμία τύχη. Πνίγηκε και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Ο πατέρας τους Αμπντουλάχ κατάφερε να γυρίσει στην ακτή. «Η γυναίκα μου και τα δυο μου αγόρια είναι νεκροί» ήταν η μοναδική φράση που κατάφερε να ψελλίσει ο άτυχος πατέρας όταν κατάφερε να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του.

Η οικογένεια Κουρντί είχε ξεκινήσει το ταξίδι της προσφυγιάς με τελικό προορισμό τον Καναδά. Η αδερφή του Αμπντουλάχ Κουρντί, Τέεμα, ζει εκεί. Είχε προσφερθεί να τους στηρίξει, αλλά η αίτησή της να τους δοθεί άσυλο στον Καναδά απορρίφθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Και επειδή η αίτηση αυτή απορρίφθηκε, η οικογένεια δεν είχε άλλη επιλογή: μπήκε στο δουλεμπορικό για να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί να συνεχίσει το δρόμο της προσφυγιάς.

Πηγή: koolnews.gr