Πρόσφυγες: Το ταξίδι των παιδιών που αναγκάζονται να μεγαλώσουν πρόωρα

Gazzetta team
Πρόσφυγες: Το ταξίδι των παιδιών που αναγκάζονται να μεγαλώσουν πρόωρα
Ο Αμπνουλάχ Κουρντί δεν είναι ο μόνος πατέρας που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ρισκάρει για ένα καλύτερο αύριο για εκείνον και την οικογένειά του...

Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες των νεκρών παιδιών στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία. Κορυφαίες εφημερίδες διεθνώς κυκλοφόρησαν χρησιμοποιώντας αυτές τις τραγικές εικόνες στο εξώφυλλό τους σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί τόσο η κοινή γνώμη όσο και κορυφαίοι ηγέτες. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τραγική με τις μεταναστευτικές ροές να είναι πλέον εκτός ελέγχου, όμως, η Ευρώπη ακόμη παραμένει ένας απλός παρατηρητής. Εάν αυτές οι σοκαριστικές εικόνες, που έχουν κυριολεκτικά στοιχειώσει όποιον τις έχει δει, δεν αρκούν για να αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στους πρόσφυγες, τότε τι άλλο θέλουν για να πάρουν επιτέλους αποφάσεις που θα δώσουν λύση χωρίς να χαθεί καμία άλλη ανθρώπινη ζωή;



Δεν υπάρχει καμία λέξη που να μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια τα όσα αισθάνεται κανείς βλέποντας τις εικόνες με τα δύο μικρά αδελφάκια, ηλικίας πέντε και τριών χρόνων, νεκρά. Πόνος, οργή, απογοήτευση και θυμός εναλλάσσονται μεταξύ τους με ένα «ασήκωτο» βάρος στην ψυχή να είναι τελικά εκείνο που μένει. Κι αυτό διότι μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν πνιγεί χιλιάδες πρόσφυγες κι η Μεσόγειος να έχει μετατραπεί σε έναν «υγρό τάφο» με το φωτογραφικό υλικό από αντίστοιχες τραγωδίες να είναι πολυάριθμο, όμως, όταν τα θύματα είναι μικρά παιδιά κανείς δεν αντέχει να γυρίσει το βλέμμα αλλού.



Ο πεντάχρονος Γκαλίπ κι ο τρίχρονος Αϊλάν Κουρντί από την Δαμασκό της Συρίας δε φορούσαν σωσίβια και πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. Ταξίδευαν με μία βάρκα - ερείπιο μαζί με τους γονείς τους κι άλλα 13 άτομα. Τη μοιραία αυτή ημέρα σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» συνολικά πνίγηκαν 12 πρόσφυγες. Ανάμεσά τους εκτός από τον Γκαλίπ και τον Αϊλάν, η μητέρα τους, Ρεχάν, κι άλλα έξι παιδιά. Έχοντας βιώσει τον πόλεμο, τα όνειρά τους καιρό τώρα είχαν μετατραπεί σε εφιάλτες. Η ελπίδα, εντούτοις, για εκείνα αναγεννήθηκε όταν οι γονείς τους θέλοντας να τους προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον πήραν τον δρόμο για την προσφυγιά με τελικό προορισμό τον Καναδά, όπου ζει η αδελφή του τραγικού συζύγου και πατέρα, που ήταν κι ο μόνος από την οικογένειά του που επέζησε του ναυαγίου. Ο Αμπνουλάχ Κουρντί στη Δαμασκό εργαζόταν ως μπαρμπέρης και παρά το ότι δεν κέρδιζε πολλά χρήματα πλήρωσε, με βάση διεθνή ΜΜΕ, 4.000 ευρώ για να βάλει την οικογένειά του στη λέμβο με την οποία έμελλε να κάνουν το τελευταίο τους ταξίδι.



Ο Αμπνουλάχ Κουρντί δεν είναι ο μόνος πατέρας που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ρισκάρει για ένα καλύτερο αύριο για εκείνον και την οικογένειά του και δυστυχώς ο Γκαλίπ κι ο Αϊλάν δεν είναι τα μόνα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα. Το protothema.gr επέλεξε 16 φωτογραφίες που αποτυπώνουν το δράμα που βιώνουν χιλιάδες παιδιά, καθώς παίρνουν το δρόμο για την προσφυγιά κι αναγκάζονται να ωριμάσουν πολύ πριν της ώρας τους. Από τον πόλεμο στη χώρα τους μέχρι να φτάσουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα του Βορρά με πρώτη στη λίστα τη Γερμανία, οι εικόνες που αντικρίζουν αυτές οι αθώες ψυχές είναι βιώματα που θα τα συνοδεύουν μία ζωή και θα μείνουν μέσα τους βαθιά χαραγμένα για πάντα.

Συρία, Ντούμα

Πηγή: AFP

Ένας Σύρος κρατά στην αγκαλιά του παιδί που διασώθηκε από τα συντρίμμια κτηρίων στην περιοχή της Ντούμα, ανατολικά της Δαμασκού, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές δυνάμεων του Άσαντ στις 30 Αυγούστου.


Συρία, Ντούμα

Πηγή: AFP

Στην ίδια επίθεση ένας άλλος άνδρας μεταφέρει αγοράκι που έχει τραυματιστεί. Σημειώνεται πως περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το Μάρτιο του 2011, ενώ ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εκτοπιστεί.


Σανλιούρφα, Τουρκία

Πηγή: AFP

Μικρά παιδιά, πρόσφυγες της Συρίας, «σπάνε» τη νηστεία τους στις 20 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.


Σανλιούρφα, Τουρκία

Πηγή: AFP

Πριν από την είσοδο στην Τουρκία στην πόλη Ακακάλε της επαρχίας Σανλιούρφα, πύλη διέλευσης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, οι τουρκικές αρχές εμβολιάζουν τα παιδιά Σύρων. Η φωτογραφία ελήφθη στις 16 Ιουνίου.


Ελλάδα, Λέσβος

Πηγή: Eurokinissi

Μετανάστες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στην Μόρια Λέσβου. Η φωτογραφία ελήφθη στις 17 Αυγούστου.

Ελλάδα, Πειραιάς

Πηγή: Eurokinissi

Άφιξη του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 20 Αυγούστου με περίπου 2.500 Σύρους πρόσφυγες. Ανάμεσά τους κι αυτά τα μικρά παιδιά.

Ελλάδα, Σταθμός Λαρίσης

Πηγή: Eurokinissi

Σύροι πρόσφυγες στον Σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ περιμένουν το τραίνο για τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί της 20ης Αυγούστου στην Αθήνα με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Λέσβο.


Ελλάδα, Ειδομένη


Πηγή: Eurokinissi

Μετά την Θεσσαλονίκη το ταξίδι συνεχίζεται... Στη φωτογραφία, η οποία ελήφθη στις 19 Αυγούστου, απεικονίζονται πρόσφυγες στην Ειδομένη του Κιλκίς στα σύνορα με τα Σκόπια που είναι ο επόμενος προορισμός τους.


Σκόπια, Γευγελή

Πηγή: AFP

Πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν να επιβιβαστούν στο τρένο από τη Γευγελή των Σκοπίων στα σέρβικα σύνορα, στις 30 Αυγούστου.


Σερβία, Πρέσεβο

Πηγή: AFP

Ένα μικρό κορίτσι στέκεται σε έναν φράκτη κοντά σε ένα χώρο ταυτοποίησης στο Πρέσεβο μετά την άφιξη προσφύγων από τη Συρία στις 30 Αυγούστου.


Σερβία, Χοργός

Πηγή: AFP

Σύροι πρόσφυγες και μετανάστες περπατούν κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας. Η φωτογραφία ελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου.

Ουγγαρία, Βουδαπέστη

Πηγή: AFP

Μετανάστες περιμένουν σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Βουδαπέστη, πριν από την επιβίβασή τους σε τραίνο με κατεύθυνση προς τα ουγγρικό-αυστριακά σύνορα στις 3 Σεπτεμβρίου, καθώς οι Αρχές άνοιξαν εκ νέου το σταθμό για τους πρόσφυγες.


Ουγγαρία, Βουδαπέστη

Πηγή: AFP

Μία ημέρα πριν οι ουγγρικές αρχές σταμάτησαν να αφήνουν τους μετανάστες να επιβιβιβάζονται σε τραίνα προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Στη φωτογραφία που ελήφθη στις 2 Σεπτεμβρίου σε πλατφόρμα σταθμού της Βουδαπέστης αστυνομικοί της Ουγγαρίας αντιμετωπίζουν ομάδα Σύρων προσφύγων που διαμαρτύρονται με μια γυναίκα να τους δείχνει και να σηκώνει ψηλά ένα μωρό ως ένδειξη διαμαρτυρίας.


Αυστρία, Βιέννη

Πηγή: AFP

Μετανάστες που έφθασαν από τη Βουδαπέστη στο σιδηροδρομικό σταθμό Βεστμπάνοφ της Βιέννης στις 31 Αυγούστου. Μετά την άφιξή τους στη Βιέννη, πολλοί από τους μετανάστες στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε τραίνο με προορισμό το Σάλτσμπουργκ, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν προς το Μόναχο.


Γερμανία, Καρλσρούη

Πηγή: AFP

Πρόσφυγες περιμένουν έξω από ένα προσωρινό κέντρο υποδοχής στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Η φωτογραφία ελήφθη στις 18 Αυγούστου.

Γερμανία, Βερολίνο

Πηγή: AFP

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, μιλά με πρόσφυγες από τη Συρία και συγκεκριμένα με τον Αδάμ, που είναι επτά μηνών, και τη μητέρα του Χάνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ένα κέντρο για τους αιτούντες άσυλο στις 26 Αυγούστου.


Πηγή: protothema.gr