Ανοίγει η «κάνουλα» του πακέτου Γιούνκερ με τα 35 δισ. ευρώ

Gazzetta team
Ανοίγει η «κάνουλα» του πακέτου Γιούνκερ με τα 35 δισ. ευρώ
Ξεκινάει από τον Οκτώβριο η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για επενδύσεις - Σε έρευνα, ανάπτυξη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η στόχευση της Κομισιόν για την Ελλάδα - Χρηματικές διευκολύνσεις και αυξημένη προ-χρηματοδότηση κατά ένα δισ. ευρώ για τη χώρα μας.

Ξεκινάει από τον Οκτώβριο η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για επενδύσεις, καθώς, με την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη εκταμίευση.

Η συνολική χρηματοδότηση που αποφασίστηκε για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014-2020 αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ, με τα οποία, όπως δήλωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Κοινοβούλιο, στόχος της είναι να υποστηριχθεί κυρίως η έρευνα και η ανάπτυξη, αλλά και να ενδυναμωθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Επίτροπος Κρέτσου και η Ίσκρα Μιχαΐλοβα, η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων από το Κοινοβούλιο τονίστηκε η σημασία που έχουν τα αναπτυξιακά κονδύλια για την επανέναρξη της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Η ευρωβουλευτής Μιχαΐλοβα δήλωσε πως η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου ενέκρινε τα νέα αναπτυξιακά κεφάλαια για την Ελλάδα -και μάλιστα, αναγνωρίζοντας τις χρηματοδοτικές δυσκολίες του ελληνικού κράτους, θα προσφερθούν και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις που ισχύουν μόνο σε εξαιρετικές καταστάσεις.

Σημαντική αλλαγή για την Ελλάδα είναι η απόφαση της αύξησης της προχρηματοδότησης κατά 7% ή ένα δισ. ευρώ για τα κεφάλαια της περιόδου 2014-2020, με κατανομή 500 εκατομμύρια το 2015 και 500 εκατομμύρια για το 2016.

Προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η πλήρης επικύρωση των μέτρων από τα υπόλοιπα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Σχετικά με αυτό το ζήτημα, η Επίτροπος Κρέτσου δήλωσε πως το Συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα δώσει την έγκρισή του στις 11 Σεπτεμβρίου, και η Επιτροπή Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συνεδριάσει στις 17 Σεπτεμβρίου.

«Δίνουμε μια ευκαιρία, αλλά την ίδια στιγμή αναμένουμε την τήρηση των κανόνων»

Η ευρωβουλευτής Ίσκρα Μιχαΐλοβα από τη Βουλγαρία τόνισε πως όλα τα μέλη της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά κεφάλαια, και η πολιτική συνοχής της ΕΕ, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι πολίτες και η οικονομία της Ελλάδας.

Παράλληλα, όμως, είναι «εξαιρετικά σημαντικό» να διοχετευθούν επιτυχώς όλα τα χρήματα σε έργα και να υπάρχει ικανός έλεγχος και αξιολόγησή τους.

Χαρακτηριστικό της νέας δομής που θα έχουν τα αναπτυξιακά κονδύλια είναι το γεγονός πως όλα τα χρήματα θα περνάνε πρώτα από έναν λογαριασμό του ελληνικού κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδος, που στόχος του θα είναι η καταγραφή των εξόδων των έργων και η άμεση διοχέτευση των κονδυλίων σε αυτά.

Τέλος, καταργείται η εθνική συγχρηματοδότηση, όπου το κάθε κράτος έπρεπε να συγχρηματοδοτήσει σε ένα ποσοστό το κάθε έργο (στην περίπτωση της Ελλάδας η συγχρηματοδότηση κυμαινόταν μεταξύ 5%-10% του έργου) και τα έργα της περιόδου 2007-2013 που δεν έχουν ολοκληρωθεί θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνεπώς, ενισχύεται κατά περίπου δύο δισ. ευρώ ο εθνικός προϋπολογισμός της Ελλάδας.

Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν νέες προσθήκες, αλλά μια προσπάθεια για βελτιστοποίηση της διαχείρισης των προηγούμενων πόρων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί η Ελλάδα να επιστρέψει χρήματα, που είχε λάβει στο παρελθόν.

Πηγή: protothema.gr