Βαρουφάκης για Κορεάτη σύμβουλο: Σημαντική η συνεισφορά του στην εθνική προσπάθεια
Αν και δεν αναφέρει μίση λέξη για αμοιβή, ο Γιανης Βαρουφακης προβαίνει σε πλήρη υπεράσπιση της επιλογής του Κορεάτη Γκλεν Κιμ στη θέση του συμβούλου του.
Σύμφωνα με απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «σημαντική τη συνεισφορά του στην εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική επίτευξη συμφωνίας-επίλυσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς».
Όπως τονίζεται, ο Κορεάτης οικονομολόγος συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση από το 2001 -περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη και Κώστα Καραμανλή- με την ιδιότητα του επικεφαλής του τομέα κεφαλαιαγορών δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Lehman Brothers.
Από το 2011 και μετά, ο ίδιος ο κ. Κιμ με την ιδιότητα του συμβούλου του EFSF, πραγματοποίησε «ενδελεχή μελέτη της διάρθρωσης του ελληνικού χρέους», μετέχοντας τον ίδιο χρόνο και στις συναντήσεις σχεδιασμού του PSI. Λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του, ο κ. Κιμ αξιολογείται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ως «εξαιρετική πηγή βαθειάς γνώσης των αστοχιών που έλαβαν χώρα στη Μνημονιακή Πέριοδο». Αυτά αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Βαρουφάκης, στην ερώτηση-αίτημα κατάθεσης εγγράφων του Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.
Σχετικά με την τοποθέτησή του ως συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «δεν έχρηζε ιδιαίτερης ανακοίνωσης πέραν των επίσημων ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικων» όταν μετείχε σε επίσημες αποστολές και αυτό γιατί προηγείτο η διαχρονική συνεργασία του κ. Κιμ με τρεις ελληνικές κυβερνήσεις.
«Ο κ. Κιμ δεν χειρίστηκε κανένα θέμα εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης στην απάντησή του, εξηγώντας παράλληλα την από το 2010 σύνδεση του Κορεάτη με την μεταβίβαση ευθύνης στον ίδιο από τον Γερμανικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Finanzagentur και στην μετέπειτα συμμετοχή του στη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ESM. Με αυτή την ιδιότητα και σε αυτό το αντικείμενο εργάστηκε μέχρι αργά το 2011».
Παρόλα αυτά, ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει κατηγορηματικά στην απάντησή του ότι ο κ. Κιμ έχει εργαστεί υπό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε, αν και «κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του EFSF και του ESM ερχόταν σε τακτική βάση σε επαφή με πολλά από τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς και με άλλα υπουργεία οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης».
Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, ευχαριστεί μάλιστα τον κ. Κακλαμάνη για το ερώτημα του, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να αναδείξει «την συνεισφορά του κ. Κιμ στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης με επιχειρήματα που θεμελιώνονται με χρηματοοικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης, στην πραγματική κατάσταση του δημοσίου χρέους και στο νομικό καθεστώς που διέπει θεσμούς όπως ο ESM - EFSF, οι οποίοι παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση».
Κρίνει αξιοσημείωτο ακόμη, ότι ο κ. Κιμ, «έχοντας “εσωτερική πληροφόρηση” των Μνημονιακών δανειακών συμβάσεων που απεδείχθησαν τόσο καταστροφικές για τη χώρα», η άποψη του κ. Κιμ ήταν ότι «έπρεπε να έχει γίνει συνολική και όχι επιλεκτική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να μην χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση, ή κούρεμα, αργότερα».
Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει ότι «σε σύγκρουση με τις καθεστωτικές απόψεις εκείνης της εποχής, ο κ. Κιμ είχε υποδείξει στους πολιτικούς υπεύθυνους του υπουργείου Οικονομικών την υποχρέωσή τους να χαράξουν μια εντελώς διαφορετική πολιτική από εκείνη που χαρακτήρισε το PSI».
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η πρώτη κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη με Σαμαρά και Καραμανλή μετά από έξι μήνες: Η στιγμή της συνάντηση των τριών ανδρών (vid)
- Ο Ιωάννης Κόντης για την διαιτησία στο ΑΕΚ-Άρης: «Κάποτε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα και με φυλακίσεις!»
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε στην Βουλή με κόκκινη σφυρίχτρα (vid)