Moody's: Ο EFSF δεν επηρεάζεται από αναδιάρθρωση του χρέους

Gazzetta team
Moody's: Ο EFSF δεν επηρεάζεται από αναδιάρθρωση του χρέους
Δεν θα επηρεαστεί από οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF, αναφέρει η Moody's Investors Service σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, καθώς η αξιολόγηση οδηγείται κατά κύριο λόγο από την ισχύ των κρατών της Ευρωζώνης οι οποίες ενεργούν ως εγγυητές.

Ο οίκος Moody's επισημαίνει ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας με το ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων της τάξης των 130,9 δισ. ευρώ και τονίζει πως το Ταμείο δεν χρηματοδοτεί πλέον κάποιο άλλο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει αναλάβει από τον Οκτώβριο του 2012.

«Η άποψη μας είναι ότι ούτε μια παράταση του ορίζοντα ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, ούτε μια μείωση του αρχικού κεφαλαίου θα έχουν επιπτώσεις στην πιστοληπτική θέση του EFSF», αναφέρει η Kathrin Muelhbronner, Senior Vice President και συντάκτης της έκθεσης και προσθέτει πως «Η αξιολόγηση του EFSF ουσιαστικά καθορίζεται από την πιστοληπτική ικανότητα των μεγάλων εγγυητών με υψηλή βαθμολογία».

Η έκθεση αναφέρει ότι αν και τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα είναι μεγάλα, το μέγεθος τους σε σχέση με το ΑΕΠ των εγγυητών είναι περιορισμένο και διαμορφώνεται μεταξύ 1,2% και 3,0%. Τα επόμενα χρόνια, οι πληρωμές της Ελλάδας προς το EFSF θα είναι μέτριες, ισχυρίζεται ο οίκος στην έκθεση του.

Τέλος, η Moody's επισημαίνει την μεγάλη παράταση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων που είχε πάρει η Ελλάδα το Νοέμβριο του 2012 και το πώς η πρώτη αποπληρωμή στο EFSF δεν πρόκειται να καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Πηγή: protothema.gr