«Διάσταση» κυβέρνησης - Κομισιόν για τα προαπαιτούμενα

Gazzetta team
«Διάσταση» κυβέρνησης - Κομισιόν για τα προαπαιτούμενα
Την ώρα που η Κομισιόν ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα λέει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για νέα προαπαιτούμενα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για... το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν οι επικεφαλής της Τρόικα. «Οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν μία-δυο μέρες να έρθουν στην Αθήνα για τεχνικούς λόγους» λένε τώρα κυβερνητικές πηγές, αλλά επιμένουν πως θα καταφτάσουν από Τρίτη και μετά στη χώρα μας.

Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν μάχες για να κρατήσουν την Τρόικα μακριά από κάμερες και υπουργεία. Ωστόσο, χρόνος και χρήματα τελειώνουν πριν τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα κινδυνεύει πλέον να μείνει και χωρίς συμφωνία για τρίτο πρόγραμμα, αλλά και χωρίς «δάνειο-γέφυρα».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση -μέσω των «παραδοσιακών», πλέον, «non paper»- επιβεβαιώνει ότι αύριο, Τρίτη, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και προσθέτει ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών.

Παράλληλα, απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι οι πιστωτές έχουν ζητήσει και νέα προαπαιτούμενα, υποστηρίζει πως «ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12/07/2015], ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων».

Διαφορετική στάση, όμως, φαίνεται ότι διατηρεί η Κομισιόν, καθώς η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρίνα Αντρέεβα, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι «θα χρειαστούν, με βάση το κείμενο της συμφωνίας, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια από τον ESM. Και αυτό συζητείται τώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων θα είναι αναγνωριστικές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα πατήσουν το πόδι τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο υπουργείο Οικονομικών. Πιθανότατα να ξεκινήσουν τις επαφές από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι να καταφτάσουν και οι επικεφαλής.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν στο newmoney.gr ότι οι δανειστές ήθελαν και μπορούσαν να έχουν έρθει από την περασμένη Τετάρτη στη χώρα μας. Έτσι μόνο θα υπήρχε ενδεχομένως χρόνος έως τις 8 ή Αυγούστου να μπουν οι βάσεις για ένα κείμενο συμφωνίας, ώστε να εγκριθεί από Eurogroup και Κοινοβούλια και να έρθουν τα πρώτα λεφτά πριν τις 20 Αυγούστου, οπότε πρέπει να πληρωθούν 3,4 δισ. ευρώ (μαζί με τους τόκους) στην ΕΚΤ.

Είτε από άγνοια όμως των διαδικασιών, είτε επίτηδες, η κυβέρνηση έχασε άλλη μια εβδομάδα χρόνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πλέον θα πρέπει σε 10-15 μέρες να γίνουν όσα δεν έγιναν σε έξι μήνες.

Πηγή: protothema.gr