Πως αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ουκρανία; (pics & vid)

Gazzetta team
Πως αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ουκρανία; (pics & vid)
Ένα γκέι ζευγάρι περπατά από το χέρι σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου - Πώς το αντιμετωπίζουν οι περαστικοί στην ουκρανική πρωτεύουσα - Τι θα συνέβαινε στο ίδιο ζευγάρι, αν βρισκόταν στη Μόσχα.

Ένα γκέι ζευγάρι, ο Zoryan Kis και ο σύντροφός του, Tymur Levchuk, περπατούν από το χέρι σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Κιέβου.

Το ζευγάρι κάθεται να ξεκουραστεί σε ένα παγκάκι και συνομιλεί ανέμελα, όταν μια συμμορία ακροδεξιών νεοναζί το πλησιάζει.

Οι νεοναζί κάνουν στο ζευγάρι ερωτήσεις με υπονοούμενα, όπως αν είναι αρκετά πατριώτες ή αν νομίζουν ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ, εκεί όπου η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη.

Όταν όμως απομακρύνεται από την περιοχή το περιπολικό της αστυνομίας, που ευρίσκετο κοντά σε όλη τη διάρκεια της φαινομενικά ήρεμης συζήτησης, τότε, ξαφνικά, το σκηνικό αλλάζει. Ένας από την ομάδα των ακροδεξιών βγάζει ένα σπρέι πιπεριού και ψεκάζει το ανυποψίαστο ζευγάρι, ενώ κάποιος άλλος αρχίζει να κλωτσά τον Zoryan και το σύντροφό του.



Ένας περαστικός προσπαθεί να υπερασπιστεί το σοκαρισμένο ζευγάρι που τρέχει να απομακρυνθεί από το σημείο. Η ιστορία γυρίστηκε σε βίντεο και αποτελεί μέρος ενός κοινωνικού πειράματος, μέσω του οποίου οι γκέι στην Ουκρανία ήθελαν να διαπιστώσουν την αποδοχή και τις αντιδράσεις των συμπατριωτών τους, μετά από αντίστοιχο κοινωνικό πείραμα που καταγράφηκε στους δρόμους της Μόσχας, το βίντεο του οποίου είχε γίνει viral.



Στο τέλος του βίντεο του γκέι ζευγαριού από το Κίεβο, ο Zoryan Kis, παραδέχεται ότι η επίθεση των νεοναζί ήταν μόνο ένα μεμονωμένο περιστατικό στη μίας ώρας περιπλάνηση του ιδίου και του συντρόφου του, σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου.

Συνήθως, αναφέρει ο Zoryan, οι απλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το θέμα, όταν δεν τους αφορά προσωπικά, ενώ στο αντίστοιχο βίντεο που γυρίστηκε στη Μόσχα, οι λεκτικές προσβολές από τους περαστικούς ήταν πολλές.



Η βρετανική εφημερίδα Independent επικοινώνησε με την Olga Andreevskikh, εκπρόσωπο της κοινότητας ομοφυλόφιλων και τρανσέξουαλ (LGBT) στη Μόσχα, η οποία δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει στο βίντεο, είναι ό,τι συμβαίνει και στην αληθινή ζωή. Από την πλευρά της ρωσικής κοινωνίας, δεν είναι αποδεκτό οι άνδρες να περπατούν χέρι - χέρι. Αυτή η ανοικτή και γενναία συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να προκαλέσει επιθετικότητα εκ μέρους των λιγότερο ανεκτικών ή εκ μέρους αυτών με τους λιγότερο καλούς τρόπους από την κοινωνία. Μερικοί από τους γκέι φίλους μου, μου έχουν πει ότι ρίσκαραν να περπατήσουν κρατώντας από το χέρι το σύντροφό τους, αλλά μόνο σε μέρη πολυσύχναστα, που θα μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια από τους περαστικούς ή από την αστυνομία».

Πηγή: protothema.gr