Τελεσίγραφο απο Μέρκελ- Γιούνκερ- Τούσκ: Συμφωνία ή Grexit

Gazzetta team
Τελεσίγραφο απο Μέρκελ- Γιούνκερ- Τούσκ: Συμφωνία ή Grexit
«Η κατάσταση χειρότερεψε δραματικά τις τελευταίες ημέρες» - Περιμένουμε προτάσεις από την Αθήνα μέχρι την Πέμπτη και να κατατεθεί αίτηση στον ESM - Τούσκ: Η τελευταία προθεμία λήγει την Κυριακή- Γιούνκερ: Έτοιμοι για Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια.

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να καταθέσει τις νέες της προτάσεις έδωσε στην Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι νέες, λεπτομερείς προτάσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις της έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας η κυρία Μέρκελ είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να υποβάλλει μια νέα αίτηση στο ESM για δάνειο η οποία και θα συζητηθεί.

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την πλήρης πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δέκα ημέρες.

Η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα την Τρίτη διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και σύμφωνα με τα οποία την επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί άλλη μία Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα για αυτό και όπως είπε σε αυτή θα συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξήγησε η κυρία Μέρκελ, η Σύνοδος θα γίνει με 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί το θέμα άφορα όλες της χώρες της Ένωσης το θέμα.

«Έχουμε όλοι μερίδιο στην εθνική κυριαρχία, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας. Ο κ. Τουσκ είπε ότι υπάρχουν κράτη εκτός Ευρωζώνης που θέλουν να συζητήσουν την κατάσταση», ανέφερε και σημείωσε: «Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για το πώς θα πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα , αλλά υπάρχουν ακόμη 18 κράτη».

Τουσκ: Στις 12 Ιουλίου τελειώνει ο χρόνος οριστικά

Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε πως ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει οριστικά τις 12 Ιουλίου, ενώ δήλωσε πως δυστυχώς δεν μπορεί να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, εννοώντας δηλαδή το Grexit.

Όπως είπε ο κ. Τουσκ τo νέο αίτημα της Ελλάδας για τον ESM θα εξεταστεί, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση εξέταση συμφωνίας με προϋπόθεση δεσμεύσεις στο πλαίσιο των κοινών κανόνων.

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι την Πέμπτη να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια αυτές να πάνε στο Eurogroup. Στη συνέχεια όλα αυτά θα εξεταστούν στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής», ανέφερε.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τουσκ μίλησε για την πιο κρίσιμη φάση στην ιστορία και υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, «που όλοι θα είμαστε ηττημένοι».

«Δεν μου αρέσει να μιλώ για προθεσμίες αλλά πραγματικά η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δείξαμε υπευθυνότητα, όμως τώρα έχουμε μόλις πέντε ημέρες για την απόλυτη συμφωνία», ανέφερε, σημειώνοντας: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μαζί πρέπει να την λύσουμε».

Ρέντσι: Εύχομαι ότι ο Τσίπρας θα κάνει μια καλή πρόταση

Περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι την επόμενη Κυριακή οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελευταία Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρέντσι εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια πρόταση καλού πνεύματος, τονίζοντας ότι αν οι ελληνικές προτάσεις θεωρηθούν αποδεκτές, τότε θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με γραφειοκρατία. Δεν θέλω να αντικρούσω, θέλω να πω, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα σπίτι αξιών, όχι μόνο οικονομικών. Αυτό είναι το θέμα κλειδί. Και αυτό είπαμε στην προεδρία μας. Πηγαίναμε για ανάπτυξη, πρέπει να μιλήσουμε για την μετανάστευση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μετά θα πρέπει να μιλήσουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αν θεωρηθούν αποδεκτές θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Ρέντσι, από ορισμένους συναδέλφους υπήρξε λοιδορία και όπως σημείωσε, «είναι πραγματικά για γέλια».

«Είπαν ότι 3 εκατομμύρια μπορούν να αποφασίσουν για το χρέος. Αντιθέτως, νομίζω ότι θα υπάρξει χώρος να συζητήσουμε το στρατηγικό για το χρέος για να προχωρήσει η Ελλάδα. Οι εικόνες των συνταξιούχων να αναζητούν 60 ευρώ είναι κάτι που με στιγματίζει. Δεν νομίζω ότι το κλίμα βελτιώθηκε μετά το δημοψήφισμα», ανέφερε και σημείωσε ότι ως βάση πρέπει να υπάρχει η πρόταση της Ελλάδας.

«Νομίζω ότι ο Τσίπρας θα κάνει μια καλή πρόταση. Το ευχόμαστε όλοι. Το πρόβλημα της ανάπτυξης στην Ευρώπη θα μείνει το πιο σημαντικό. Ακόμα και αν όλα λήξουν καλά, το ζήτημα θα παραμείνει», ανέφερε.

Ολάντ: Το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα άμεσα, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αν και εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί και μια συναλλακτική.

«Πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την εναλλακτική, η οποία για εμάς, δεν ήταν ποτέ λύση», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τονίζοντας πως η χώρα του θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Ολάντ εξήγησε ότι το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και για αυτό υπογράμμισε πως η επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι ακόμη εφικτή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μάλλον διετές, αλλά όπως τόνισαν οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Είπε επίσης ότι την Τετάρτη το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες, ωστόσο, πρόσθεσε πως την ίδια ώρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου.

Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό.

Πηγή: protothema.gr