Η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα για νέο Μνημόνιο 18 μηνών ή 2 ετών

Gazzetta team
Η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα για νέο Μνημόνιο 18 μηνών ή 2 ετών
Αχτίδα φωτός για συμφωνία στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο αίτημα για νέο Μνημόνιο, χρηματοδότηση και βιωσιμότητα χρέους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα αύριο το πρωί. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο CNBC, το αίτημα θα αφορά πρόγραμμα από 18 μήνες έως 2 χρόνια.

Στο μεταξύ, λίγο μετά από τις 8 μ.μ., ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έγραψε στο Twitter για πηγές που κάνουν λόγο για πιθανή Σύνοδο κορυφής την Κυριακή.

Τι αποφάσισε το Eurogroup για νέο πρόγραμμα και αίτημα της Ελλάδας

Ενα καλό και ένα κακό νέο έχει το Eurogroup για την Ελλάδα στο κείμενο των συμπερασμάτων του.

Το καλό είναι ότι θα εξετάσει – μόλις πάρει την ελληνική πρόταση στα χέρια του – τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά και την βιωσιμότητα του χρέους. Το κακό είναι ότι υπενθυμίζει πως «η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με το κείμενο του Eurogroup, εφόσον παραληφθεί το νέο αίτημα της Αθήνας, πιθανότατα αύριο, θα συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη και ο Ντάισελμπλουμ μαζί με τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) θα αξιολογήσουν την πρόταση. Μόνο τότε θα πάρει απόφαση το Eurogroup αν μπορούν να αρχίσουν ο επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup.

«Το Eurogroup καλωσόρισε το νέο Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015.
Η Ευρωομάδα αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία.
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει νέο αίτημα για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το αίτημα αναμένεται αύριο, 8 Ιουλίου 2015.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την ίδια ημέρα, όταν η σχετική αίτηση παραληφθεί .
Μετά την υποβολή της αίτησης, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ζητήσει από τα θεσμικά όργανα - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για την αξιολόγηση και την ανάλυση των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση σχετικά με το αν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν.
«Όλα αυτά πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, όπως έχουμε πολύ λίγο χρόνο», δήλωσε ο J.Dijsselbloem.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ESM και τις Συνθήκες της ΕΕ, η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το προηγούμενο καθεστώς οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έληξε στις 30 Ιουνίου 2015».


Πηγή: iefimerida.gr