Oι 10 φυλακές της κόλασης (pics)

Gazzetta team
Oι 10 φυλακές της κόλασης (pics)
Το Γκουαντάναμο είναι club prive μπροστά τους: Οι 10 φυλακές της κόλασης σε όλο τον κόσμο.

La Sabaneta, Βενεζουέλα. Μοιάζει με σκηνή από ταινία των Ταβιάνι, είναι όμως μια από τις χειρότερες φυλακές της ιστορίας. Χωράει μετά βίας 15.000 κατάδικους, όμως ζουν εκεί πάνω από 25.000 ανθρώπινα ναυάγια υπό συνθήκες ανείπωτης αθλιότητας. Για τη βία των δεσμοφυλάκων αρκεί μόνο να ειπωθεί ότι είναι πολύ λίγοι και ως εκ τούτου φοβισμένοι κι αγριεμένοι.


Αυτό ήταν το κολαστήριο των Άσαντ, που τίναξαν στον αέρα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η κίνηση δεν είναι καθόλου τυχαία. Πέρα από τις χιλιάδες των πολιτικών κρατούμενων που σάπιζαν εκεί επειδή εξέφρασαν στοιχειωδώς τις αντιρρήσεις τους, η φυλακή χρησίμευσε για να εξαλείψει από προσώπου Συρίας την μισητή από τον Χάφεζ αλ Άσαντ Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όταν το 1980 οι κρατούμενοι στασίασαν, το καθεστώς έκαψε το κτίριο εκ θεμελίων - μαζί με τους ενοίκους... Ξανάνοιξε το 2011 από τον διάδοχο Μπασάρ ελ Άσαντ. Είναι το πετράδι του στέματος των φυλακών, διαβόητη γιατί εξαφάνιζε κυριολεκτικά τα θύματα. «Η φυλακή της σιωπής» είχε μοναδικό σκοπό την απ-ανθρωποποίηση των δυστυχισμένων εσώκλειστων.



Carandiru Βραζιλία. Η πιο αποτρόπαιη και βάναυση φυλακή παγκοσμίως, διαβόητη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τη βία των δεσμοφυλάκων. Η μεγαλύτερη φυλακή της Νότιας Αμερικής θεωρητικά μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 ανθρώπους αλλά σαπίζουν εκεί υπερδεκαπλάσιοι. Επίσης, ο ένας στους πέντε κρατούμενους πάσχει από AIDS.


Φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ, Τουρκία. Η μαυρίλα της μαυρίλας, όπου είναι εσώκλειστοι πάρα πολλοί ανήλικοι. Διαβόητη για την απίστευτη βιαιότητα των δεσμοφυλάκων και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.


Prison de la Santé, Γαλλία. Οι φυλακές της Λυόν, μόνο την... υγεία δεν προάγουν όπως διαλαλεί το όνομά τους. Σε κελλιά ούτε 7 τετραγωνικών με την... γαλλική φινέτσα φιλοξενούνται 4.000 κρατούμενοι αντί για 1.000 που χωράνε. Στο καρτιέ απομόνωσης τους ξεχνάνε έως και χρόνια, αλλά το καρτιέ VIP έχει μέχρι και πινγκ πονγκ.

Γκιταράμα, Ρουάντα. Δυστυχώς η Γενοκτονία της Ρουάντα συνεχίζει να στοιχειώνει τη χώρα. Σε αυτή την κόλαση επί γης βρίσκονται στοιβαγμένοι άνθρωποι που καταδικάστηκαν για εγκλήματα γενοκτονίας. Το κτίριο χωράει 500, αλλά «ζουν» εκεί πάνω από 6.000 κρατούμενοι. Πολλοί δεν έχουν χώρο να ξαπλώσουν με αποτέλεσμα να στέκονται διαρκώς όρθιοι και να παθαίνουν γάγγραινες στα πόδια. Έχει κι άλλα... καλά, αλλά η συνέχεια είναι αβάσταχτη.


Το Μαύρο Δελφίνι, Ρωσία. Η πιο σκληρή φυλακή της τεράστιας χώρας πήρε το όνομά της από το άγαλμα στην είσοδο που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Όλοι μαζί οι 700 κατάδικοι - σειριακοί δολοφόνοι, καννίβαλοι, τρομοκράτες, κλπ- έχουν σκοτώσει 3.500 ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος να βγεις από εκεί είναι να πεθάνεις.

San Quentin, Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Μπορεί η θέση να είναι ειδυλλιακή, όμως αυτή η παμπάλαιη φυλακή του 1852 τα έχει όλα: και φθαρμένες εγκαταστάσεις, και άπλετα κρούσματα βίας και ένα θάλαμο εκτελέσεων, που όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Στρατόπεδο συγκεντρώσεως 22, Βόρειος Κορέα. Γιγαντιαίο σύμπλεγμα, με όλα τα διαστροφικά χαρίσματα της πιο αποκλεισμένης χώρας του πλανήτη. Σπεσιαλιτέ της; Εδώ φυλακίζονται σύσσωμες οικογένειες διαφωνούντων - συχνά και οι 3 γενεές- ώστε να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Επίσης γίνονται πειράματα σε ανθρώπους και ζώα, δοκιμές βιολογικών όπλων και άλλα... θαυμαστά.


Bang Kwang, Ταϊλάνδη. Γνωστή και ως «Χίλτον της Μπανγκόκ» προσφέρει στους ένοικους εκλέκτές υπηρεσίες όπως υπερβολική βία σε ημερήσια διάταξη. Οι κατάδικοι στοιβάζονται σε μικροσκοπικά κελιά και όσοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο μαθαίνουν για την εκτέλεση τους ελάχιστες ώρες πριν. Αποτέλεσμα; Ζουν διαρκώς με την αγωνία του θανάτου. Επίσης, όλοι περνούν τους πρώτους τρεις μήνες της ποινής τους με ασήκωτες αλυσίδες στα πόδια.

Πηγή: newsonly.gr