H ευκαιρία του Τσίπρα για να φτάσει σε συμφωνία

Gazzetta team
H ευκαιρία του Τσίπρα για να φτάσει σε συμφωνία
Βάζει στην εξισωση της στρατηγικής για τη διαπραγμάτευση και τη συναίνεση με το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών - Ζητά εθνική κόκκινη γραμμή έναντι των δανειστών και διαμηνύει ότι δεν θέλει ρήξη αλλά αξιοπρεπή συμφωνία.
Ό,τι δεν κατάλαβαν οι ευρωπαίοι εταίροι και οι δανειστές στον πρώτο, πεντάμηνο γύρο των διαπραγματεύσεων, θα επιχειρήσει να τους καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας το νικηφόρο μήνυμα του δημοψηφίσματος στην αυριανή σύνοδο κορυφής. Αλλά αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας θα βάλει στην εξίσωση και την ευρεία πολιτική συναίνεση στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών (θα γίνει στις 10 το πρωί της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας το πρώτο που έκανε μετά τη νίκη στο δημοψήφισμα ήταν να απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στα άλλα κόμματα καίτοι ο θρίαμβος ήταν μεγάλος. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι στιγμές είναι δύσκολες, καθώς η οικονομία δοκιμάζεται, το τραπεζικό σύστημα είναι σε οριακό σημείο, αλλά και ότι οι πολλοί ευρωπαίοι τηρούν άκαμπτη στάση.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με διαφορετικούς όρους από εκείνους που επικρατούσαν όταν αυτή «πάγωσε», με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Και μάλιστα αντιλαμβάνεται ότι η νίκη του στο δημοψήφισμα δεν είναι αρκετή για να διαπραγματευτεί, με δεδομένη την αρνητική στάση των Ευρωπαίων.
Ο πρωθυπουργός θέλει -και προς τούτο θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να ανταποκριθούν άμεσα και καθαρά – μία εθνική κόκκινη γραμμή, την οποία θα παρουσιάσει στους εταίρους. Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει στην άλλη πλευρά του τραπεζιού στη διαπραγμάτευση καμία προσδοκία ή επιδίωξη για πολιτική αλλαγή και για «αριστερή παρένθεση», όπως ίσως είχαν κάποιοι ευρωπαίοι καθόλη τη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να κάνει πίσω στα θέματα που έθεσε ως απαράβατα μέχρι τώρα (συντάξεις, αυξήσεις στο ΦΠΑ, χρέος, αναπτυξιακό πακέτο κ.α.), αλλά από δω και πέρα, στα κρίσιμα επόμενα 24ωρα που έρχονται, θέλει ενίσχυση του μετώπου και διαμοίραση της ευθύνης. Επιδιώκει έτσι κι αλλιώς ταχεία κατάληξη της νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, ει δυνατόν και στην αυριανή έκτακτο σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όπου τα πράγματα θα είναι και πάλι ασφυκτικά.

Νωρίτερα, χθες, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να ερμηνεύσει το μήνυμα του δημοψηφίσματος με τρόπο τέτοιο που να διευκολύνει το εσωτερικό μέτωπο: Ξεκαθάρισε ότι το μήνυμα αυτό δεν ήταν για ρήξη με την ευρωζώνη, αλλά για διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης για μία αξιοπρεπή συμφωνία. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στο κεντρικό σύνθημα των κομμάτων του «Ναι», που έθεταν ως διακύβευμα της παραμονή στην ευρωζώνη και την Ευρώπη. Με «λυμένο» αυτό το θέμα διαμορφώνονται οι όροι της συναίνεσης.

Το μόνο ίσως πρόβλημα είναι η παραμονή σε κεντρική θέση στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιθανόν ο κ. Τσίπρας να βρεθεί αντιμέτωπος με την επιφύλαξη των συνομιλητών του σήμερα, ίσως και με ένα έμμεσο ή και ανοιχτά διατυπωμένο αίτημα να απομακρυνθεί ο κ. Βαρουφάκης από αυτή την κοινή προσπάθεια για να διευκολυνθεί η προσέγγιση με τους εταίρους. Στο βαθμό που η διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών καθοριστεί στο επίπεδο κορυφής δεν τίθεται θέμα με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος θα έχει την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού. Εάν όμως χρειαστεί να γίνουν καθοριστικές συζητήσεις στο eurogroup τότε το δίλημμα θα είναι μάλλον εμφανές.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα συζητούσε τη διεύρυνση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, με πρόσωπα προερχόμενα από άλλους χώρους ή υποδεικνυόμενα από την αντιπολίτευση.

Το διάγγελμα

Ενδεικτικό των προθέσεων και του πλαισίου που θέτει ο πρωθυπουργός στη νέα διαπραγματευτική προσπάθεια είναι το χθεσινοβραδινό διάγγελμα μετά τη νίκη στο δημοψήφισμα.

«Εχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη» τόνισε και ζήτησε «να συνεχίσουμε τις αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κατανομή των βαρών. Ξεκαθάρισε ότι το χρέος μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά και από την έκθεση του ΔΝΤ .

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί μια μεγάλη νίκη και μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία, τονίζοντας ότι ο λαός απέδειξε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα ενότητας προς του πολίτες υπογραμμίζοντας πως ό,τι και αν επέλεξε ο καθένας στην κάλπη, «από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ένα».

«Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται περισσότερα από ποτέ ενότητα και συνοχή», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως γιορτάζουμε μια νίκη της δημοκρατίας και εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει..

Απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι «σήμερα κάνατε μια πολύ γενναία επιλογή, ωστόσο, έχω πλήρης συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη και θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο την γενική οικονομική κατάσταση, αλλά και την ανθρωπιστική.



Πηγή: protothema.gr