Γερμανικά ΜΜΕ: Ο επαναστάτης Τσίπρας, ο θεός της μισής αλήθειας και το δημοψήφισμα

Gazzetta team
Γερμανικά ΜΜΕ: Ο επαναστάτης Τσίπρας, ο θεός της μισής αλήθειας και το δημοψήφισμα
«Περίπου δέκα εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να βάλουν σήμερα ένα σταυρό, για ποιο πράγμα όμως ακριβώς;», διερωτάται το Spiegel, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι αόριστο.

Ο επαναστάτης Τσίπρας και το δημοψήφισμά του, ο θεός της μισής αλήθειας που χειραγωγεί συνειδητά τον ελληνικό λαό... Τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν εκτενώς το ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού στο σημερινό δημοψήφισμα επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που υπέδειξε στους Έλληνες να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική της λιτότητας. Ο γερμανικός Τύπος υπενθυμίζει επίσης ότι, εάν επικρατήσει σήμερα το «ναι», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παραιτηθεί.

Spiegel
Ο επαναστάτης και το δημοψήφισμά του, γράφει το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" επισημαίνοντας ότι η σημερινή κάλπη φέρει την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αυτός που οδήγησε τους Έλληνες ψηφοφόρους στην κάλπη και μάλιστα τους υπέδειξε να πουν «όχι» στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των δανειστών. Σε άλλο άρθρο του, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι οδηγούνται στην κάλπη για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 1974. Σ' ένα τρίτο άρθρο, το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει ότι «περίπου δέκα εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να βάλουν σήμερα ένα σταυρό, για ποιο πράγμα όμως ακριβώς;», διερωτάται το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι αόριστο καθώς αυτή τη στιγμή, η πρόταση την οποία καλούνται να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, δεν είναι πλέον στο τραπέζι, όπως δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Focus
Ο θεός της μισής αλήθειας... Με τα λόγια αυτά το γερμανικό περιοδικό "Focus" χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι για να πείσει τους Ελληνες να γυρίσουν την πλάτη στους δανειστές. «Συνειδητή χειραγώγηση: O Eλληνας πρωθυπουργός λέει "όχι" στη λιτότητα της ΕΕ χρησιμοποιώντας τη δύναμη των αριθμών για την ανεργία και άλλους οικονομικού δείκτες». Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στους αριθμούς, κάνοντας αναφορά ειδικά στο ύψος του κατώτατου μισθού και συγκρίνοντας το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων το 2010, από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε σαφή θέση στο δημοψήφισμα καλώντας τους ψηφοφόρους να πουν "όχι" στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των δανειστών, επισημαίνει το περιοδικό.



Bild
Αν επικρατήσει το "ναι" στο σημερινό δημοψήφισμα, τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παραιτηθεί, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα "Bild". Το σχετικό άρθρο υπενθυμίζει στους αναγνώστες της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας τη δέσμευση του υπουργού απέναντι στον ελληνικό λαό ότι εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι υπερψηφίσουν την πρόταση των δανειστών, τότε ο ίδιος θα αποχωρήσει από το αξίωμά του.

Πηγή: protothema.gr